Protestira na stotine ljudi. Foto: EPA
Protestira na stotine ljudi. Foto: EPA

V Sidi Buzidu, kjer so se leta 2011 začeli protesti, ki so se razširili po regiji, je po pričevanju očividcev policija uporabila solzivec.

V Tunisu so protestniki oživili vzklik, ki je odmeval pred desetletjem, ko so z oblasti vrgli dolgoletnega predsednika Zineja Al Abidineja Ben Alija, in sicer "Ljudstvo hoče padec režima", poroča Al Džazira.

V revnih predelih glavnega mesta je na stotine mladih zažigalo pnevmatike in blokiralo ceste.

V zadnjih dneh potekajo protesti čez dan, ko udeleženci zahtevajo delovna mesta, dostojanstvo in izpustitev pripornikov. Ponoči pa sledi nasilje.

"Ves sistem mora oditi. Vrnili se bomo na ulice in spet bomo pridobili svoje pravice in svoje dostojanstvo, ki nam jih je skorumpirana elita ukradla po revoluciji," je dejal brezposelni Maher Abid.

Malo pred 10. obletnico revolucije prejšnji teden je vlada premierja Hičema Mečičija odredila štiridnevno zaprtje in ostrejšo policijsko uro kot ukrepa za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ob tem pa je tudi prepovedala proteste.

A to ni preprečilo protestov po državi, na katerih so mladi metali kamne in zažigalne bombe, zažigali pnevmatike in ropali trgovine, policija pa je uporabila solzivec in gumijevke. Aretiranih je bilo več sto ljudi.

Premier Mečiči je na televiziji v torek dejal, da je vlada prisluhnila zahtevam protestnikov. Dejal je, da se zaveda, da je veliko jeze in frustracij ter da so gospodarske in socialne razmere v krizi, ki jo je pandemija še poglobila. "Vaš glas je slišan in vaša jeza je legitimna. Ne dopustite saboterjev med vami," je dejal.

V podporo mirnim protestom so se že oglasili vplivni sindikati in druge organizacije, ki nasprotujejo "politikam marginalizacije, večanja revščine in stradanja".

Novi protesti v Tuniziji