Kais Sajed. Foto: Reuters
Kais Sajed. Foto: Reuters

Ustavni referendum bo po napovedih predsednika organiziran 25. julija, od januarja do marca pa bo potekal posvet z javnostjo. Sajed je bil večkrat kritičen do obstoječe ustave, ki mogoča hibriden predsedniški in parlamentarni sistem.

Po oceni številnih Tunizijcev trenutna ustava omogoča korupcijo, ne rešuje pa socialnih in gospodarskih izzivov. Nova ustavna ureditev Tunizije bi bila lahko pomembna za zagotavljanje mednarodne finančne pomoči.

Parlamentarne volitve bodo potekale 17. decembra 2022, na dan, ki ga je Sajed razglasil za obletnico revolucije. Pred tem je bil dan revolucije 14. januar. Do parlamentarnih volitev bo delo trenutnega parlamenta prekinjeno.

Sajed je konec julija odstavil premierja Hičema Mečičija in njegovo vlado, prekinil delo parlamenta in zamrznil imuniteto poslancem, nato pa občutno razširil svoje zakonodajne in izvršilne pristojnosti.

Del prebivalstva podpira Sajedove ukrepe. Foto: Reuters
Del prebivalstva podpira Sajedove ukrepe. Foto: Reuters

Od takrat je odpustil vrsto vladnih uradnikov, več njegovih kritikov so aretirali. Vlada večinoma z odloki.

Oktobra je za novo premierko imenoval Najlo Bouden, ki je tako postala prva ženska na čelu vlade v tej severnoafriški državi.

Del prebivalstva navdušen, del ogorčen

Sajedovi ukrepi so pri delu prebivalstva poželi navdušenje, pri drugem delu pa ogorčenje in očitke o državnem udaru. Nekdanji profesor prava brani svoje poteze, češ da so bile nujne za preprečitev sesutja države in so skladne z ustavo.