Maroko trdi, da želi zgolj končati blokado tovornjakov. Foto: Reuters
Maroko trdi, da želi zgolj končati blokado tovornjakov. Foto: Reuters

Maroko je sporočil, da je sprožil vojaško operacijo v tamponskem območju Guerguerat blizu Mavretanije, pri tem pa fronto Polisario obtožil provokacij, blokade tovornjakov in izsiljevanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rabat trdi, da želi končati blokado tovornjakov, ki v Zahodni Sahari potujejo med območji pod nadzorom Maroka in Mavretanijo, ter znova vzpostaviti prost pretok prometa.

Trenutno je na mavretanski strani meje blokiranih 108 tovornjakov, na maroški pa 78, poroča AFP, ki navaja maroške vire.

Sorodna novica "Če bodo šli Sahravijci v vojno, bo ta film pojasnil, zakaj"

Polisario: "To je napad"

Fronta Polisario trdi, da je v tamponskem območju zgolj odgovorila na napad maroške vojske.

"To je napad. Naše enote se branijo in odgovarjajo maroškim silam," je sporočil predstavnik Polisaria Mohamed Salem Ould Salek in dodal: "Začela se je vojna. Maroko je končal prekinitev ognja."

Sporno ozemlje

Zahoda Sahara, obsežna puščava na afriški atlantski obali, je nekdanja španska kolonija. Maroko nadzira 80 odstotkov njenega ozemlja, ki je bogat s fosfati, poleg tega pa tudi obalo Atlantskega oceana, ki je bogata z ribami.

Sile fronte Polisario so večinoma omejene na redko poseljeno notranjost in begunska taborišča v sosednji Alžiriji, ki je njihova glavna podpornica.

Maroko Zahodno Saharo obravnava kot sestavni del svoje kraljevine, fronta Polisario pa zahteva referendum o samoodločbi.