Libija je prizorišče spopadov rivalskih milic od posredovanja Zahoda leta 2011. Foto: Reuters
Libija je prizorišče spopadov rivalskih milic od posredovanja Zahoda leta 2011. Foto: Reuters

Obsodila sta novo stopnjevanje nasilja v državi in poudarila, da ni vojaške rešitve konflikta, poročajo tuje tiskovne agencije. "Odločno nasprotujemo kakršni koli vojaški akciji v Libiji," so zapisali ministri G7 v izjavi in ponovili podporo prizadevanjem ZN-a za razpis volitev in trajno stabilizacijo države, ki je v kaosu, odkar so članice zveze Nato, ki predstavljajo večino v Varnostnem svetu in G7, leta 2011 vojaško posredovale in zrušile režim Moamerja Gadafija.

Vojaške akcije "ovirajo možnosti političnega procesa pod vodstvom ZN-a, ogrožajo civiliste in podaljšujejo trpljenje libijskega naroda", so zapisali ministri Velike Britanije, Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in ZDA, ki se jim je pridružila visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Haftar, rojen leta 1943, je kot nekdanji vojaški častnik pomagal Gadafiju prevzeti oblast leta 1969, pozneje pa sta se razšla in Haftar je odšel v izgnanstvo v ZDA. V Libijo se je vrnil leta 2011 po začetku upora proti Gadafiju, ko je postal uporniški poveljnik.

Tudi članice Varnostnega sveta, med katerimi je tudi Rusija, so soglasno pozvale sile LNA-ja h končanju operacije. Strinjale so se, da "ne more biti vojaške rešitve konflikta", je po seji povedal predsedujoči najvišjemu organu ZN-a, nemški veleposlanik Christoph Heusgen. Opozorili so tudi, da bodo odgovorni za konflikte odgovarjali.

Rusija poziva k dialogu

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je pozval k dialogu v Libiji. Kot je dejal na skupni novinarski konferenci z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem, vse libijske stranke in pristojne poziva k brezpogojnemu začetku dialoga.

Lavrov, ki je dopotoval na dvodnevni obisk v Egipt, sicer za krizo krivi strmoglavljenje Gadafija leta 2011 oziroma vlogo zveze Nato pri tem. Za konflikt po njegovih besedah ni mogoče obtožiti določene strani v tej krizi. "Težava je v tem, kar je tej državi naredil Nato," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Lavrov.

BBC poroča, da sta Haftarja podpirala tako Rusija kot Egipt.

Haftar, vodja samooklicane Libijske narodne vojske (LNA), je v četrtek naznanil začetek velike vojaške operacije za zavzetje Tripolisa, s čimer želi vreči mednarodno priznano vlado. Sile ZN-a v mestu so v stanju pripravljenosti.

Siloviti spopadi za letališče

Iz Libije so ponoči poročali o spopadih blizu nekdanjega mednarodnega letališča okoli 30 kilometrov južno od Tripolisa, ki je zaprto od leta 2014. Predstavnik LNA-ja je trdil, da so letališče zavzeli, francoska tiskovna agencija AFP pa poroča, da so jih od tam nato pregnali. Zdaj znova potekajo spopadi na območju blizu letališča. Vladne sile ob tem upornike obstreljujejo z letal.

Haftar nadzira jug in vzhod države. Na sliki med srečanjem z generalnim sekretarjem ZN-a Antoniom Guterresom. Foto: Reuters
Haftar nadzira jug in vzhod države. Na sliki med srečanjem z generalnim sekretarjem ZN-a Antoniom Guterresom. Foto: Reuters

Haftar je napad na Tripolis ukazal na dan, ko je bil v okviru prizadevanj za mirno rešitev krize na obisku v tem mestu generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. V petek sta se s Haftarjem sešla v Bengaziju, kjer naj bi mu ta rekel, da operacije ne bo ustavil, dokler ne bodo premagali "terorizma".

Guterres je nato v petek ob odhodu iz Libije izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi naraščanja napetosti v državi, a tudi upanje, da se je še mogoče izogniti krvavemu obračunu.

Iz ZN-a so medtem sporočili, da so kljub spopadom odločeni 14. aprila, tako kot je bilo načrtovano, organizirati konferenco med stranema, katere cilj je pripraviti časovnico za pripravo predsedniških in parlamentarnih volitev v državi. Tega ne bodo storili le, če jim bodo to preprečile resne ovire, so dodali.

Haftarju, ki od začetka leta nadzira jug države in tamkajšnja naftna polja, nasproti stoji mednarodno priznana vlada pod vodstvom premierja Fajeza Seradža v Tripolisu. Konec februarja sta se sicer dogovorila za razpis splošnih volitev, a so te očitno vmes padle v vodo, sovražnosti med obema skupinama pa so se spet okrepile.

BBC medtem poroča, da ni jasno, ali je resničen namen Haftarjeve akcije zasedba Tripolisa ali le krepitev njegovega položaja.

Haftarjeve sile vse bližje Tripoliju