Arabske milice džandžavidi so obtožene za nekaj najhujših grozodejstev med vojno v Darfurju. Foto: EPA
Arabske milice džandžavidi so obtožene za nekaj najhujših grozodejstev med vojno v Darfurju. Foto: EPA

Nasilje v Darfurju se v zadnjih dveh letih znova stopnjuje, potem ko je bila regija pred desetletjem in pol priča krvavim spopadom med sudanskimi silami in arabskimi milicami džandžavidi na eni strani ter nearabskimi prebivalci na drugi strani.

Zaradi takratnih spopadov je bilo razseljenih okoli 2,5 milijona ljudi, nekdanjega sudanskega predsednika Omarja Al Baširja pa je Mednarodno kazensko sodišče obtožilo vojnih zločinov.

Lani je bilo zaradi spopadov razseljenih približno 430.000 ljudi.

Zadnji spopadi so se glede na navedbe več nevladnih organizacij začeli v petek med arabskimi nomadi in masalitskimi kmetovalci po osebnem sporu, ki je prerasel v nasilje. Napetosti so se nato razširile še na prestolnico sudanske zvezne države Zahodni Darfur El Geneina.

"Zaradi nasilja se vsi skrivajo v svojih domovih in nihče ne more oditi," je za tiskovno agencijo Reuters po telefonu dejal prebivalec mesta, ki pa zaradi varnosti ni želel biti imenovan. Drugi prebivalci so poročali, da so spopadi potekali med džandžavidi in uporniki kot v prejšnjem konfliktu, pri čemer vojska ni posredovala.

Rastoče nasilje ogroža prihajajočo žetev, zato organizacije za humanitarno pomoč opozarjajo, da bi lahko do septembra več kot 18 milijonov ljudi ostalo brez zadostnih količin hrane.