Foto: Reuters
Foto: Reuters

Približno osem mesecev po njegovem strmoglavljenju je sodišče v Kartumu 75-letnega Baširja obsodilo zaradi korupcije in pranja denarja ter zaplenilo njegovo premoženje.

Kot je pojasnil sodnik, nekdanjemu predsedniku ne bo treba v zapor zaradi njegove starosti, ampak bo kazen prestajal v zavodu za rehabilitacijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sojenje se je začelo sredi avgusta, obsojen pa je bil zaradi korupcije in nezakonitega kopičenja bogastva. Bašir je na sojenju priznal, da je od savdske kraljeve družine prejel 25 milijonov ameriških dolarjev.

Sudanska vojska je Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja, po množičnih protestih z zahtevo za njegov odstop strmoglavila 11. aprila. Maja je sudansko tožilstvo proti njemu vložilo tudi obtožnico zaradi krvavega zatiranja protestov, ki je terjalo več življenj.

Baširju zaradi njegove vloge v pokolih v pokrajini Darfur želijo soditi tudi na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu, ki je leta 2009 in 2010 izdal priporne naloge zaradi obtožb o vojnih zločinih, zločinih proti človečnosti in genocida v pokrajini Darfur.