Protesti v Sudanu potekajo že pet mesecev. Foto: Reuters
Protesti v Sudanu potekajo že pet mesecev. Foto: Reuters

Vojaški svet so obtožili, da je sestavljen iz "ostankov" Baširjevega režima. Vojska medtem od prevzema oblasti obljublja, da jo bo gotovo predala v roke civilni vladi, a se to od 11. aprila, ko je bil z oblasti odstranjen Bašir, do zdaj ni zgodilo. Kot sporoča, bo razmislila o skupnem vojaško-civilnem svetu.

Pred štabom vojske v Kartumu medtem tisoče protestnikov vztraja z zahtevo po oblikovanju civilne vlade, poroča BBC. Protestniki zahtevajo imenovanje civilnega sveta, ki naj oblikuje prehodno vlado, nato pa naj bi sledile volitve.

Vojska je obljubila, da množice pred štabom ne bo odstranila, je pa protestnike pozvala, naj "omogočijo, da se obnovi normalno življenje". Ob tem je izpustila politične zapornike, v soboto pa je aretirala več visokih članov Baširjeve stranke.

Protesti v Sudanu so se začeli decembra lani po uvedbi izrednih ukrepov zategovanja pasu in hitre izgube vrednosti valute. Krčenje subvencij za kruh in gorivo so sprožile demonstracije na vzhodu države, jeza pa se je hitro razširila do Kartuma.

Protesti so se tako hitro razširili, ljudje pa so začeli zahtevati odstranitev predsednika Baširja, ki je bil na oblasti skoraj 30 let, in vlade. Protesti so združili Sudance in Sudanke različnih profilov, njihovo organizacijo pa vodi Sudansko poklicno združenje, skupina zdravnikov, zdravstvenih delavcev in odvetnikov. Velik del ljudi na ulicah predstavljajo ženske, protestniki pa so večinoma mladi.

Vojska je 11. aprila Baširja odstavila in ga nato premestila v zapor, a ostaja na ulicah.