Jez Grand Renaissance je osrednji del etiopskega ambicioznega energetskega projekta. Foto: Reuters
Jez Grand Renaissance je osrednji del etiopskega ambicioznega energetskega projekta. Foto: Reuters
Adis Abeba
Bekeleja so ustreljenega našli v njegovem avtomobilu. Foto: Reuters
Nil
Jez je točka spora med Etiopijo in Egiptom, saj bo postavljen na reki Nil, ki je glavni vodni vir Egipta. Foto: AP

Etiopska policija je potrdila smrt inženirja Simegnewa Bekeleja in sporočila, da je bil ustreljen v glavo. V avtomobilu so poleg trupla našli še pištolo, vendar še ni jasno, ali je pripadala inženirju. Policijska preiskava je v teku.

Jez oziroma hidroelektrarna z imenom Grand Renaissance Dam, katerega gradnjo Bekele vodi vse od začetka leta 2011 in je zdaj napol dokončan, povzroča spore med Etiopijo ter Egiptom in Sudanom, ki leži med državama. Zaradi nesoglasij so pogajanja že več let na mrtvi točki.

Egipt in Etiopija se ne moreta uskladiti glede hitrosti polnjenja jezu, saj se oblasti v Kairu bojijo, da bo jez upočasnil tok reke Nil, ki je glavni vodni vir za to severnoafriško državo. Junija so se voditelji Egipta in Etiopije sicer dogovorili, da bodo nesoglasja reševali po mirni poti, med ukrepi pa naj bi bil tudi skupni sklad za financiranje infrastrukturnih projektov v obeh državah in Sudanu.

Etiopija z velikimi energetskimi ambicijami
Končna zmogljivost hidroelektrarne naj bi znašala 6.000 megavatov (MW) energije in je osrednji del etiopskega projekta, s katerim želi država postati največji energetski izvoznik v Afriki. Država namerava v naslednjih dveh desetletjih porabiti približno 12 milijard dolarjev za izkoriščanje energetskega potenciala svojih rek.

V skladu z novim razvojnim načrtom za obdobje 2015–2020 želi Adis Abeba proizvodnjo električne energije s sedanje zmogljivosti nekaj več kot 4.300 MW povečati na 17.346 MW, pridobljenih iz hidroelektrarn, vetra in geotermalnih virov.