Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za malarijo na svetu letno zboli od 300 do 500 milijonov ljudi, približno trije milijoni zaradi bolezni tudi umrejo, več kot polovica od teh so otroci. Foto: EPA
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za malarijo na svetu letno zboli od 300 do 500 milijonov ljudi, približno trije milijoni zaradi bolezni tudi umrejo, več kot polovica od teh so otroci. Foto: EPA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je namreč odobrila prvo cepivo proti tej bolezni in ga priporočila za množično uporabo pri otrocih, ki živijo južno od Sahare ter tudi v preostalih regijah, v katerih je malarija razširjena. Do drugega leta starosti naj bi otroci prejeli štiri odmerke cepiva.

"To je zgodovinski trenutek. Dolgo pričakovano cepivo proti malariji za otroke pomeni preboj za znanost, zdravje otrok in nadzor nad malarijo," je ocenil prvi mož WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je še poudaril, bi lahko cepivo skupaj s preventivnim sistemom, ki se že izvaja, rešil na desettisoče življenj letno.

Priporočilo WHO-ja sledi izvedbi pilotnega projekta, ki je od leta 2019 zajel okoli 800.000 otrok v Gani, Keniji in Malaviju. Stopnja smrtnosti zaradi malarije se je med tistimi, ki so jih cepili, zmanjšala za 30 odstotkov, poudarjajo v WHO-ju. Tedros je zatrdil, da je cepivo varno.

Povzročitelj malarije je zajedavec, ki ga prenaša komar

Malarija je ena najpogostejših nalezljivih tropskih bolezni. Poleg visoke obolevnosti povzroča tudi visoko umrljivost na endemskih območjih (tropski in subtropski pas). Danes v endemskem območju živi 40 odstotkov človeštva, prav tako vsako leto več milijonov potnikov potuje v dežele z visoko pojavnostjo te bolezni.

Malarijo povzročajo paraziti - plazmodiji, ki jih s pikom na človeka prenašajo okužene samice komarjev Anopheles. Za to vrsto komarjev je značilno, da pikajo predvsem ponoči, saj so najbolj aktivni od mraka do zore. Privlačijo jih temne in žive barve, znoj in izraziti vonji (parfumi, losjoni, mila). Največje tveganje za pike malaričnih komarjev je med deževno dobo in po njej. Obstaja pet vrst plazmodijev, ki lahko povzročajo malarijo pri človeku.

Vir: NIJZ

200 tisoč novih okužb letno

Novih okužb z malarijo je približno 200 milijonov letno, večinoma v Afriki. Nekateri ljudje se okužijo večkrat v enem letu. Bolezen terja okoli 400.000 življenj vsako leto, večinoma otrok, starih pet let ali manj. 94 odstotkov smrti zaradi malarije je v Afriki, več kot polovico v šestih podsaharskih državah in skoraj četrtino samo v Nigeriji.

Povzročitelj malarije je parazit, ki ga prenaša komar. Foto: EPA
Povzročitelj malarije je parazit, ki ga prenaša komar. Foto: EPA

Malarijo povzročajo paraziti plazmodiji, ki jih s pikom na človeka prenašajo okuženi komarji. Med simptomi so visoka vročina, mrzlica in potenje, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol in prebavne težave, težave z dihanjem in kašelj.

Omenjeno cepivo deluje proti najnevarnejšemu povzročitelju, parazitu Plasmodium falciparum, ki je najbolj razširjen in je razlog za večino smrtnih primerov okužb.

WHO odobril prvo cepivo proti malariji