Za raziskave so primerni samo popolnoma zdravi prostovoljci. Foto: Reuters
Za raziskave so primerni samo popolnoma zdravi prostovoljci. Foto: Reuters

Raziskovalci na Univerzi v Oxfordu in Imperial Collegeu v Londonu potrebujejo veliko zdravih prostovoljcev, ki jih okužijo s še ne dobro raziskanimi virusi in bakterijami in nato preiskujejo njihovo delovanje na človeško telo. Prav v Veliki Britaniji med vsemi državami opravijo največ tovrstnih raziskav, piše Telegraph, saj tamkajšnji znanstveniki opozarjajo, da je tveganje za pandemije vse večje, zato je nujno boljše razumevanje nalezljivih bolezni in boj proti njim.

In kje najti ljudi za opravljanje preiskav? Med študenti, ki vsak funt za zagotovitev šolanja krvavo potrebujejo. Telegraph tako predstavlja zgodbo 27-letnega študenta zoologije na Oxfordu, Matthewa Speighta, ki je dejal, da sta mu dve okužbi z virusom tifusa prinesli skoraj 7.000 evrov. Zdaj že sodeluje v novi raziskavi, v kateri se bo prostovoljno pustil pičiti komarju, ki prenaša malarijo. V tej raziskavi bo sodelovalo okoli 40 prostovoljcev, vsak bo za udeležbo plačan med 2.000 in 3.400 evri.

Koliko je "vredna" kakšna okužba?

Plačilo za okužbo s tifusom in respiratornim sincicijskim virusom (RSV) se giba okoli 3.000 evrov, za malarijo okoli 2.000 evrov, okužba s pnevmokoknim in meningokoknim meningitisom pa je "vredna" okoli 700 evrov.

"Sem doktorski študent in moji prihodki so močno pod minimalno plačo, zato iščem vse mogoče prilive denarja. Poleg tega je šolnina na Oxfordu med najdražjimi. Te raziskave so odlično plačane, zato sem si z njimi pokril najemnino in del šolnine," je dejal.

Vse okužbe niso uspešne. Ker študentje za okužbo, ki se ne razvije v bolezen, niso plačani, je Speight vesel, da se mu je tifus pojavil obakrat, čeprav so ga dva tedna pred tem cepili s poskusnim cepivom. Izkušnjo je sicer opisal kot "najslabšo stvar, ki se mu je zgodila v življenju". "Pogoltneš kup bakterij in čakaš. Mislil sem si: no, pridi zdaj, bolezen, pripravljen sem nate! Tri dni kasneje sem dobil izredno visoko vročino, vse telo me je bolelo, imel sem hud glavobol, nenormalno sem se potil."

Cepivo proti tifusu, s katerim se vsako leto okuži 12 milijonov ljudi, od katerih jih 160.000 umre, sicer že obstaja, a zagotavlja zaščito le za nekaj let, poleg tega pri otrocih ni preveč učinkovito.

"Privilegij je, da bodo okoli mene ves čas zdravniki"

Tudi ob besedi malarija Speighta ne spreleti srh: "Vem, da bodo okoli mene ves čas zdravniki. To je privilegij, ki ga večina okuženih z malarijo nima. Želim prispevati k raziskavam v boju proti boleznim. Čeprav je to grozna izkušnja, pa sem zanjo bogato nagrajen."

Tifus izbruhne predvsem v območjih, kjer je veliko stoječe vode, higienske razmere pa so slabe. Foto: Reuters
Tifus izbruhne predvsem v območjih, kjer je veliko stoječe vode, higienske razmere pa so slabe. Foto: Reuters

V zadnjih osmih letih je na Oxfordu v tovrstnih raziskavah sodelovalo več kot 450 ljudi, polovica med njimi so bili študentje. Udeleženci pa sploh niso plačani, ker prevzamejo tveganje za zdravstvene zaplete nase, ampak zato, ker so si "za raziskave vzeli čas in sprejeli nelagodje ob tem". Pred sodelovanjem opravijo temeljite preiskave in jih podučijo o vseh tveganjih, 24 ur na dan jim je na voljo tudi zdravnik. Ob koncu poskusa morajo dolgo jemati antibiotike, da odstranijo vse morebitne bakterije iz telesa.

Podobne raziskave potekajo tudi v Liverpoolu, kjer študentje za sodelovanje v preiskavah, v katerih jih okužijo s pnevmokokom, ki povzroča pljučnico, večinoma dobijo med 300 in 700 evri .