Zimbabve je sicer nekoliko napredoval glede izenačenja pravic med spoloma, predvsem z ustanovitvijo instituta za enakopravnost spolov, kljub temu pa v praksi ni vidnejšega napredka. Foto: Reuters
Zimbabve je sicer nekoliko napredoval glede izenačenja pravic med spoloma, predvsem z ustanovitvijo instituta za enakopravnost spolov, kljub temu pa v praksi ni vidnejšega napredka. Foto: Reuters

Poročilo, vsebino katerega je objavil Guardian, navaja, da se je 45 odstotkov žensk izreklo, da je prejelo zahtevo za spolno uslugo v zameno za določeno storitev, 15 odstotkov jih je dobilo zaposlitev ravno zaradi spolnega odnosa.

"Nudenje spolnih uslug pod prisilo (ang. sextortion) je oblika nedenarnega podkupovanja in je del kulture podkupovanja v Zimbabveju. Ženske, ki nimajo denarja za podkupovanje, so prisiljene v obliko plačila s spolnim odnosom," piše v poročilu, ki spolne usluge označi celo kot "institucionalizirane".

Na pomembnih položajih moški

Podobno izkušnjo so imele tudi tiste, ki delajo v gospodarstvu ali so se prijavljaje na razne vladne razpise. "Včasih jih vprašajo za spolno uslugo v zameno za ugodno razrešitev prijave na razpis ali poslovno sodelovanje. Stanje pa je toliko bolj težavno, še posebej v primeru državnih pogodb, zaradi samega načina obravnave žensk v teh postopkih, ki jih vodijo moški. Ko vidijo žensko, je spolni odnos prva stvar, ki jim pade na pamet. Ženske so seksualizirane," še piše v poročilu.

Raziskava, izvedena leta 2019, je pokazala tovrstno ranljivost žensk v primerih iskanja bivališča, dela in v kmetijstvu. Številne ženske nadlegovanj in zlorab ne prijavijo zaradi strahu, druge navajajo, da s prijavo ne bodo ničesar pridobile, prav tako pa naj bi v sodnem sistemu v Zimbabveju delovali večinoma moški, zaradi česar se za prijavo sploh ne odločijo.

Zimbabve na repu koruptivnih držav

Po podatkih Svetovne banke je izsiljevanju po vsem svetu najbolj podvrženo najrevnejše prebivalstvo, ki plača najvišji odstotek svojih dohodkov za podkupnine. Zimbabve zaradi korupcije letno izgubi dve milijardi dolarjev.

Zimbabve je sicer na lestvici korupcije na 158 mestu od 180 držav. V takšno ali drugačno korupcijo pa so pogosto vpleteni tudi policisti.