Zumova hčerka Dudu Zuma-Sambudla je na Twitterju sporočila, da se oče dobro počuti in da je dobre volje, na poti v zapor naj bi se celo smejal. Foto: EPA
Zumova hčerka Dudu Zuma-Sambudla je na Twitterju sporočila, da se oče dobro počuti in da je dobre volje, na poti v zapor naj bi se celo smejal. Foto: EPA

Nekdanji predsednik Jacob Zuma se je po vrsti zapletov odločil, da se policiji preda sam. 15-mesečno zaporno kazen, na katero je bil obsojen zaradi nespoštovanja sodišča, prestaja v zaporu EstCourt v domači provinci KwaZulu-Natal na vzhodni obali države. Po štirih mesecih bo upravičen do pogojnega izpusta.

Zuma se je hotel izogniti zaslišanju pred preiskovalno komisijo, ki preučuje vrsto očitkov o korupciji v času njegovega predsedovanja med letoma 2009 in 2018.

Zuma se je policiji predal sam

Odvetniki nekdanjega predsednika so še v sredo zvečer vložili nujno prošnjo za preložitev začetka prestajanja zaporne kazni. Po poročanju medijev so nato pozno zvečer na njegov dom prispeli številni policisti, sledila so večurna pogajanja z Zumo in njegovimi odvetniki.

Pred tem je nekdanji predsednik več dni zavračal odhod v zapor, policija pa se je že pripravljala na njegovo aretacijo, če se ne bi predal do roka, ki se je iztekel ob polnoči.

Prihodnji ponedeljek bo ustavno sodišče odločalo o Zumovi prošnji za razveljavitev zaporne kazni. Njegovi odvetniki po poročanju medijev trdijo, da bi bivanje v zaporu zaradi Zumovega slabega zdravstvenega stanja lahko ogrozilo njegovo življenje, zato zahtevajo vnovično preučitev primera.