Bin Ladna so v noči na ponedeljek ubili v Pakistanu. Foto: Reuters
Bin Ladna so v noči na ponedeljek ubili v Pakistanu. Foto: Reuters
Pakistan
V Abotabadu se je po petkovih molitvah zbralo okoli tisoč ljudi, ki so protestirali proti ZDA in zažigali gume. Protesti so potekali tudi v nekaterih drugih mestih. Foto: Reuters
Al Kaida potrdila – bin Laden je mrtev

"Al Kaida je 6. maja objavila izjavo na džihadističnih forumih in potrdila smrt svojega voditelja Osame bin Ladna," je sporočil SITE, ameriška organizacija, ki nadzira delovanje terorističnih skupin na spletu. Pristnosti izjave, pod katero se je podpisalo "vodstvo Al Kaide", neodvisno ni mogoče potrditi, je pa bila objavljena na straneh, kjer mreža po navadi objavlja svoja sporočila.

Al Kaida naj bi razmišljala o napadih na ameriške vlake
Ameriški mediji poročajo o prvih izsledkih, ki so jih preiskovalci odkrili v materialu, zaplenjenem na posestvu bin Ladna v Abotabadu. Vendar pa med njimi ni informacij o kakšnih izvedljivih načrtih terorističnih napadov. FBI in ministrstvo za domovinsko varnost sta sicer policijske agencije po državi obvestila, da so odkrili, da so teroristi Al Kaide od februarja 2010 razmišljali o napadu na ameriške železnice ob 10. obletnici napadov 11. septembra 2001. Izvedli naj bi ga tako, da bi ponekod odstranili tire in skušali iztiriti vlake. Med zaseženimi dokumenti so odkrili tudi to, da naj bi teroristi želeli napadati predvsem ob obletnicah in praznikih, a niso imeli zmogljivosti za kaj odmevnejšega.


Al Kaida je napovedala, da bin Ladnova kri "ni bila prelita zaman" in da bo nadaljevala napade na Zahod. Smrt bin Ladna je označila kot "prekletstvo, ki bo preganjalo Američane in njihove agente znotraj in zunaj njihovih držav". "Kmalu - s pomočjo vsemogočnega Alaha - se bo njihovo veselje spremenilo v žalost in njihova kri bo pomešana z njihovimi solzami," je opozorila in dodala, da Američani ne bodo uživali varnosti, "dokler je ne bodo uživali naši ljudje v Palestini".

Pakistanci jezni na ZDA in svojo vlado
Teroristična mreža je pozvala k uporu v Pakistanu, kjer so najbolj iskanega terorista na svetu ameriški specialci ubili v nedeljo. Pakistance je pozvala, naj se uprejo svoji vladi, ki je po njihovem mnenju osramotila državo s tem, da je bin Laden umrl na njenem ozemlju. Številni Pakistanci so jezni zaradi ameriške kršitve njihove suverenosti, jeze pa je deležna tudi pakistanska vlada, ker je dopustila ameriško operacijo na svojem ozemlju, čeprav v Islamabadu to zanikajo.

Protesti zaradi bin Ladnove smrti potekajo v več muslimanskih državah po svetu. Največ protestnikov se je zbralo v Abotabadu. Več sto ljudi se je zbralo v mestu Kveta na jugozahodu države, kjer je množica zažgala ameriško zastavo. Iz mesta Multan v osrednjem Pakistanu poročajo o 300, iz severozahodnega Pešavarja pa o 400 protestnikih.

V prestolnici Egopta Kairu je jezo zaradi uboja bin Ladna izražalo okoli 300 ljudi, ki so poudarjali, da njegova kri ni bila prelita zaman. Okoli 200 protestnikov se je po petkovih molitvah zbralo tudi pred mošejo Fatih v Carigradu.

Najverjetnejši naslednik Al Zavahiri
Izjava s prvo potrditvijo Al Kaide o smrti bin Ladna odpira pot imenovanju njegovega naslednika. Najresnejši kandidat naj bi bil dozdajšnji drugi mož mreže Ajman Al Zavahiri. Al Kaida namerava v kratkem objaviti zvočni posnetek, ki ga je bin Laden posnel teden dni pred smrtjo. Al Zavahiri in bin Laden naj bi se po podatkih pakistanskih obveščevalcev pred šestimi leti sprla zaradi razdeljevanja denarja.

V Abotabadu živeli pet let
Ena izmed vdov Osame bin Ladna je pakistanskim preiskovalcem povedala, da je voditelj Al Kaide s svojo družino v vili v Abotabadu, kjer so ga ubili, živel pet let. Amal Ahmed Abdulfatah, najmlajša izmed treh bin Ladnovih žena, je bila v nedeljski akciji ustreljena v nogo in ni bila priča smrti svojega moža. V Jemnu rojena Abdulfatahova je razkrila, da v vsem času bivanja v kompleksu v Abotabad nikoli ni zapustila zgornjega nadstropja hiše.

Tako pakistanska vojska kot obveščevalna služba ISI, ki sta pod vedno večjim pritiskom, da razložita, kako je bin Laden tako dolgo lahko neopažen živel v Pakistanu, sta po nedeljski akciji aretirali 15 ali 16 ljudi, med njimi vse tri bin Ladnove žene in nekaj otrok, ameriški osrednji obveščevalni službi Cia pa naj ne bi dovolil dostopa do prijetih bin Ladnovih žena.

Hladnokrvni uboji
"Zaradi indicev in dokazov vemo, da so (ameriški specialci, op. a.) vdrli in streljali ter jih spravili na tla," so sporočili pakistanski vojaški predstavniki, eden izmed njih pa je še dodal, da so bili uboji "hladnokrvni". Smrt bin Ladna na pakistanskem ozemlju je še dodatno poslabšala odnose med Islamabadom in Washingtonom.

Al Kaida potrdila – bin Laden je mrtev