Samomorilski napadi so močno in medijsko odmevno orožje Al Kaide, ki pa je v Iraku vse šibkejša. Foto: Reuters
Samomorilski napadi so močno in medijsko odmevno orožje Al Kaide, ki pa je v Iraku vse šibkejša. Foto: Reuters

Hošjar Zebari, iraški zunanji minister, je v intrevjuju za britanski Independent zatrdil, da ima iraška Al Kaida prvič težave pri novačenju prostovoljcev za samomorilske napade.

Rajši v Afganistan in Pakistan kot v Irak
Iz zaslišanj ujetnikov in prestreženih sporočil je razvidno, da se poveljniki Al Kaide pritožujejo nad pomanjkanjem prostovoljcev, ki bi izvedli smrtonosne napade, ki so imeli v razcepljeni državi tako velik odmev. "Primanjkljaj samomorilskih bombašev v Iraku obstaja zato, ker se islamski skrajneži raje odločijo za Afganistan in Pakistan. Američani se umikajo s terena v Iraku, hkrati pa smo skupaj dodobra načeli Al Kaidino mrežo v državi," je prepričan Zebari.

Vsako leto manj napadov in žrtev
V prvih treh mesecih letošnjega leta je zaradi bomb samomorilcev v Iraku umrlo 346 ljudi. Lani jih je po poročilu inštitura Brookins v vsem letu umrlo 2.058, kar je skoraj trikrat manj kot leta 2007, ko je v samomorilskih napadih umrlo 5.480 Iračanov. Pred tremi leti je Al Kaida izvedla po sedem ali osem napadov v enem samem dnevu, zdaj jih toliko izvedejo v treh tednih.

Napadalci običajno tuji prostovoljci
Prvi samomorilski napad se je v Iraku zgoodil avgusta 2003, ko so ameriške sile in njihovi zavezniki že nadzorovali celotno državo po invaziji in strmoglavljenju režima Sadama Huseina. Velika večina samomorilskih napadalcev je bila tujcev, običajno so prihajali iz Savdske Arabije, Jemna, Sirije, Libije, Alžirije in Maroka.