Pod posnetek Al Zavahirija se je podpisala medijska veja Al Kaide As-Sahab. Foto: EPA
Pod posnetek Al Zavahirija se je podpisala medijska veja Al Kaide As-Sahab. Foto: EPA
Osama bin Laden in Ajman Al Zavahiri
Prvi in drugi človek Al Kaide naj bi se skrivala v odročnih predelih na meji med Afganistanom in Pakistanom. Foto: EPA

Pristnosti posnetka, ki ga je neki moški odvrgel pred pisarno pakistanske televizije ARY One, še niso potrdili, vendar pa po prepričanju tamkajšnjih novinarjev glas pripada desni roki Osame bin Ladna.

Pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa in druge pakistanske politike je Al Zavahiri obtožil, da skušajo destabilizirati Pakistan po ukazu Američanov in skušajo ugajati sodobnim križarjem v Beli hiši. Po njegovih besedah državi zdaj praktično vlada ameriško veleposlaništvo.

Datum posnetka ni jasen, vendar je bil sodeč po prikazanih fotografijah narejen po februarju, saj se pojavljajo tudi nedavne fotografije nekdanjega premierja Navaza Šarifa in drugih članov vladajoče koalicije, ki so se takrat povzpeli na oblasti.

Govorice o poškodbi Al Zavahirija
To je prvi posnetek potem, ko je na začetku avgusta ameriška televizijska postaja CBS prestregla kopijo pisma talibanskega poveljnika Bajtule Mesuda, v katerem je nujna prošnja za zdravnika, ki bi oskrbel Al Zavahirija. Po domnevnem ameriškem napadu na odročno pakistansko pokrajino Južni Vaziristan prejšnji mesec, ko je bil ubit visoki član Al Kaide in strokovnjak za razstreliva, so začele krožiti govorice, da je bil v napadu huje ranjen Al Zavahiri. Talibanski predstavniki so pozneje te govorice zanikali.

"Pakistanci slepo sledijo Američanom"
Al Zavahiri je na posnetku Mušarafa obtožil, da je izdal muslimane, ko je po napadih 11. septembra 2001 podprl ZDA v vojaški operaciji proti talibanskemu režimu v sosednjem Afganistanu. "Pervez je užalil in osramotil pakistansko suverenost, ko je dovolil, da Cia in FBI prostih rok delujeta v Pakistanu in lovita, zaslišujeta, mučita, izganjata ter zapirata katerega koli človeka, če je Pakistanec, ali ne, kolikor dolgo želita in tako spreminjata pakistansko vojsko ter varnostne službe v sledilne pse v sodobni križarski vojni," pravi glas na posnetku.

Velik del posnetka je namenjen pozivu pakistanskim vojakom, da razmislijo o svoji vlogi v spopadih, ki so pogosto usmerjeni proti njihovim rojakom.

Opravičilo za angleščino
Glavni ideolog Al Kaide se opraviči, ker je govor posnet v angleščini - jeziku sovražnikov muslimanov, vendar je po njegovih besedah tako, ker ne govori "očarljivega" pakistanskega jezika urdu, večina Pakistancev pa ne pozna arabščine.

G. V.