Kitajski premier Li Kečjang in njegov etiopski kolega Hailemariam Desalegn. Foto: EPA
Kitajski premier Li Kečjang in njegov etiopski kolega Hailemariam Desalegn. Foto: EPA
Cesta
V teh dneh je bil odprt 80-kilometrski avtocestni odsek, ki povezuje Adis Abebo in Adamo. Kitajsko telekomunikacijsko podjetje (CCCC) ga je zgradilo za 600 milijonov dolarjev. Foto: EPA

Predsednik kitajske vlade je že prvi dan obiska v Adis Abebi, prvi prestolnici na svoji prvi afriški turneji, pokazal, da bo Afrika, ki jo je hiter gospodarski razvoj obšel, v prihodnjih letih v središču kitajske politike. Napovedal je, da se bo trgovinska menjava med Kitajsko in afriškimi državami v naslednjih šestih letih povečala s sedanjih 210 milijard dolarjev na 400 milijard dolarjev na leto, še večjo pozornost pa je pritegnila njegova obljuba, da je Kitajska pripravljena sodelovati pri uresničitvi afriških sanj, to je zgraditvi hitre železniške proge, ki bi povezovala najpomembnejše afriške prestolnice oziroma sever in jug afriške celine.

Zgraditev hitre transafriške železnice, po kateri bi z okoli 300 kilometri na uro vozili najsodobnejšii vlaki, narejeni s kitajsko tehnologijo, bi bila vzvod za hitrejši gospodarski razvoj skoraj vse afriške celine.

Z napovedjo povečanega sodelovanja med Kitajsko in afriškimi državami na šestih najpomembnejših področjih je predsednik kitajske vlade zanikal obtožbe, ki se pojavljajo na Zahodu, da Kitajska z neokolonialnimi metodami - to je z nizkimi cenami uvoženih surovin in nafte -, izkorišča afriške države. Del tukajšnjih medijev je sicer priznal, da kitajski poslovneži v Afriki ne delujejo vedno v korist večjega ugleda svoje države. Kitajska je pripravljena Afriki tudi darovati, je včeraj obljubil kitajski premier.

Poleg Etiopije bo Li Kečjang obiskal še Nigerijo, Angolo in Kenijo.

Uroš Lipušček, Radio Slovenija, Peking