Ameriške enote se premikajo iz Nemčije proti Baltiku. Toliko kot udeležba na tamkajšnji vaji je pomembna tudi vidna prisotnost v regiji. Fotografija je s podobnega pohoda marca letos. Foto: EPA
Ameriške enote se premikajo iz Nemčije proti Baltiku. Toliko kot udeležba na tamkajšnji vaji je pomembna tudi vidna prisotnost v regiji. Fotografija je s podobnega pohoda marca letos. Foto: EPA
false
Enote se na poti ustavljajo v različnih mestih in zainteresiranim ljudem (tudi otrokom) prikazujejo in predstavljajo svojo opremo in orožje. Foto: EPA

Ameriška vojska je na svoji spletni strani sporočila, da bodo ameriške enote pred mednarodno vajo Udarec sablje 16 (ang. Saber Strike 16) poudarile svojo prisotnost v regiji s "prikazom svobode gibanja". Vojaške enote se tako na svoji poti ustavljajo v različnih mestih in javno razkazujejo svoje orožje in opremo, poroča rt.com. Pohod bo trajal od 27. maja do 15. junija, vojaška vaja pa bo v Estoniji, Latviji in Litvi trajala od 30. maja do 22. junija.

Trenutno se ameriške enote premikajo skozi Češko. Na vzhodu države bosta ameriška in češka vojska izvedli skupno vojaško vajo, v ponedeljek pa bo konvoj Češko zapustil.

Skoraj 10.000 vojakov na vaji
Na vaji v baltskih državah bo sodelovalo skoraj 10.000 vojakov iz 13 držav, tudi iz Slovenije. Druge sodelujoče države so ZDA, Estonija, Latvija, Litva, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Luksemburg, Norveška, Poljska in Velika Britanija.

Medtem ko so v zvezi Nato večkrat ponovili, da so zaskrbljeni zaradi ruskih vojaških dejavnosti v Ukrajini, pa Moskva izraža zaskrbljenost zaradi povečane prisotnosti Nata na vzhodu Evrope in v baltskih državah.

Nato zaradi Rusije, Rusija zaradi Nata
21. maja je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg dejal, da mednarodna prisotnost pošilja zelo močen signal, in sicer da je napad na eno članico zavezništva napad na celotno zavezništvo. Stoltenberg je maja dejal, da je povečanje Natove vojaške prisotnosti na vzhodu Evrope odgovor na "rusko agresijo v Ukrajini".

Spomnimo, Nato je nedavno vzpostavil raketni ščit v Romuniji, še enega pa pripravlja na Poljskem. Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da to sili Rusijo v nove ukrepe za zaščito varnosti države.