Primer
Primer "Amir Mirza Hekmati" je najnovejši del zaostritev med Iranom in ZDA, ki se v zadnjih mesecih močno stopnjujejo. Foto: EPA
Amir Mirza Hekmati
Sredi decembra je iranska državna televizija predvajala izjavo Hekmatija, ki je priznal stike s Cio, a je zanikal, da bi hotel z vohunjenjem škoditi Iranu. Foto: EPA

Uradna novičarska agencija Fars je v skopem sporočilu posredovala smrtno obsodbo za Amirja Mirzo Hekmatija, ki ga oblasti dolžijo vohunjenja za Cio.

"Amir Mirza Hekmati je bil obsojen na smrt zaradi sodelovanja v sovražnih dejavnostih ZDA in vohunjenja za Cio," so zapisali v sporočilu zahodni javnosti pri Farsu. Navedb sodnikov ob razsodbi niso posredovali.

Delno priznanje predvajano na televiziji
Hekmati je 28-letni državljan ZDA iranskega rodu, ki so ga avgusta lani aretirali v Iranu. Obveščevalno ministrstvo ga je obtožilo vohunjenja za ZDA, pri čemer naj bi se obtoženec uril v ameriških bazah v sosednjem Iraku in Afganistanu. Hekmati je v izjavi, ki jo je predvajala državna televizija, priznal stike s Cio, a je pri tem zatrdil, da nikakor ni želel škodovati Iranu. Sojenje je nato potekalo decembra, zdaj pa je bila sprejeta sodba.

Fars poroča, da je bila Hekmatijeva naloga posredovanje lažnih in pravih informacij iranskim oblastem. Najprej naj bi Hekmati zastonj posredoval obveščevalne podatke, nato pa naj bi zahteval pol milijona dolarjev še za preostale tajne dokumente, do katerih naj bi se prikopal v bazah v Afganistanu. V zagovoru pred sodiščem je Hekmati dejal, da bi v primeru prejetja denarja ostal in živel v Iranu.

Vojaški prevajalec, nato jezikovni učitelj
Hekmatijeva družina v ZDA, ki prebiva v Arizoni, zatrjuje, da je bil Amir Mirza le na obisku v domovini pri babici. Oče Ali Hekmati je dejal, da se je njegov sin leta 2001 pridružil ameriški vojski in je pri marincih 4 leta služil kot prevajalec iz farsija in arabščine.

Leta 2005 je Hekmati ustanovil jezikovno šolo, pri čemer je redno sodeloval z vojsko in civilnimi organizacijami v Iraku in Afganistanu, kjer je poučeval jezik in kulturo Srednjega vzhoda.

Vsi odvetniki zavrnili zastopanje "vohuna"
"Globoko smo zaskrbljeni, da Amir ni bil deležen poštenega sojenja. Prizadevali smo si, da bi mu v Iranu priskrbeli odvetnika. V Teheranu smo za zastopanje zaman zaprosili vsaj 10 različnih odvetnikov," je zapisala družina v izjavi za javnost. Na sojenju je Hekmatija zastopal od države dodeljeni odvetnik. "Ne bomo prenehali moliti za miren dialog z Iranom in upati na Amirjevo varno vrnitev domov," so sklenili Hekmatijevi.