Večina zlorab se je zgodila v mestu Melgar. Foto: Reuters
Večina zlorab se je zgodila v mestu Melgar. Foto: Reuters
Ameriški in kolumbijski vojaki med skupnimi vojaškimi vajami. Foto: Reuters

Nihče od domnevnih storilcev ni bil sodno preganjan, ker pripadniki ameriške vojske uživajo imuniteto.

Trditve so del 800-stranskega poročila neodvisne komisije, ki sta jo ustanovili kolumbijska vlada in uporniška skupina Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (FARC). Cilj komisije je ugotoviti vzroke in dokumentirati posledice državljanske vojne, ki že pol stoletja pustoši po državi in je terjala več kot sedem milijonov življenj.

"Obstaja kopica podatkov o spolnem nasilju, ki se je dogajalo popolnoma nekaznovano zaradi dvostranskih sporazumov in diplomatske imunitete visokih predstavnikov ZDA," je za kolumbijske medije povedal Renan Vega iz kolumbijske državne univerze v Bogoti. Vega je soavtor dela poročila, ki obravnava navedbe o spolnih zlorabah ameriškega vojaškega osebja in pogodbenikov, odposlanih v državo v sklopu Načrta Kolumbija, da bi pomagali kolumbijski vladi v boju proti Farcu in kokainskim kartelom.

Po dejanju v domovino
Večina zlorab naj bi se dogajala v Melgarju, mestu v provinci Tolima, okoli 100 kilometrov jugozahodno od Bogote. V enem primeru naj bi pogodbeniki iz zračnega oporišča Tolemaida zlorabili več kot 50 mladoletnih deklet in z njimi snemali pornografske videoposnetke.

V drugem primeru, leta 2007, pa sta bila neki ameriški narednik in varnostni pogodbenik obtožena spolnega napada na 12-letnico. Po izsledkih preiskave kolumbijskega tožilstva sta narednik Michael J. Coen in pogodbenik Cesar Ruiz deklico omamila in posilila v vojaškem oporišču. Oba so po pogodbi med državama nato prepeljali iz Kolumbije, deklica in njena družina pa so se iz Melgarja preselili v Medellin, domnevno zaradi groženj, ki so jih bili deležni od vladnih sil, zaveznic ZDA.

Po poročanju kolumbijskega časnika El Tiempo se Melgar spopada z vse bolj perečo problematiko spolnih zlorab mladoletnic, ki jih "še krepi prisotnost tujcev, še posebej tistih iz ZDA, povezanih z naftnimi in vojaškimi posli". Po pisanju El Tiempa je bilo leta 2006 podanih 23 uradnih pritožb, leta 2007 pa 13.