Projekt razvoja vesoljskega letala je zagnala Nasa, nato pa je razvoj prevzela ameriška vojska. Foto: EPA
Projekt razvoja vesoljskega letala je zagnala Nasa, nato pa je razvoj prevzela ameriška vojska. Foto: EPA

Izstrelitev je potekala brez zapletov in rezultati poskusnega poleta naj bi ZDA pomagali pri razvoju programov za prihodnja vojaška letala. X-37B ni namenjen prevozu ljudi, ampak preizkušanju nove opreme, senzorjev in materialov, ki bi jih lahko uporabljali pri satelitih in drugih vesoljskih sistemih.

X-37B naj bi med poletom med drugim preizkusil navigacijski sistem, sistem kontrole letenja, odpornost materialov proti visoki temperaturi in tesnjenju. Rezultati poskusnega poleta naj bi Američanom pomagali tudi pri "razvoju programov za prihodnja vojaška letala".

Letalo je podobno manjšemu vesoljskemu plovilu in je dolgo 8,9 metra, medtem ko je razpon njegovih kril 4,5 metra. V vesolje je poletelo s pomočjo nosilne rakete atlas. Pristanek letala v ameriškem letalskem oporišču Vandenberg v Kaliforniji bo v celoti samodejen.

Projekt vesoljskega letala je konec 90. let prejšnjega stoletja zagnala ameriška vesoljska agencija Nasa, ki je želela razviti naslednjo generacijo raketoplanov - za zdaj edinih vesoljskih plovil, ki se jih lahko uporabi večkrat.

Nasa je želela zmanjšati stroške in čas med poleti, saj je pri zdajšnjih raketoplanih potrebno nekaj mesecev in nekaj tisoč inženirjev, da je plovilo znova nared za polet v vesolje.

Novo letalo naj bi bilo za nov polet pripravljeno v samo od 10 do 15 dneh po pristanku in bo lahko vesolju ostalo tudi do devet mesecev v nasprotju z raketoplanom, ki lahko v orbiti ostanejo le okoli dva tedna.