Nekateri medijski analitiki ocenjujejo, da naj bi haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v sodbi nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću, ki še ni pravnomočna, nekdanjega jugoslovanskega in srbskega predsednika Slobodana Miloševića (na fotografiji) opralo sumov za etnično čiščenje in vojne zločine v BiH-u. Foto: EPA
Nekateri medijski analitiki ocenjujejo, da naj bi haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v sodbi nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću, ki še ni pravnomočna, nekdanjega jugoslovanskega in srbskega predsednika Slobodana Miloševića (na fotografiji) opralo sumov za etnično čiščenje in vojne zločine v BiH-u. Foto: EPA
Srbski zunanji minister Ivica Dačić meni, da Zahod molči, da je Haag Milopeviča opral sumov glede etničnega čiščenja in vojnih zločinov v BiH-u. Foto: EPA
Srbski premier Aleksandar Vučić naj bi dejal, da bi izjave ministrov lahko ogrozile podobo Srbije, ki so jo dolgo gradili. Foto: EPA

Povod za izjave prvega podpredsednika srbske vlade Dačića in podobne besede ministra za delo in socialne zadeve Aleksandra Vulina v bran Slobodanu Miloševiću so bile nedavne ocene nekaterih medijskih analitikov, predvsem srbskih in ruskih.

Iz teh izhaja, da naj bi haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v sodbi nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću, ki še ni pravnomočna, nekdanjega jugoslovanskega in srbskega predsednika Slobodana Miloševića opralo sumov za etnično čiščenje in vojne zločine v BiH-u.

Karadžića je haaško sodišče 24. marca letos obsodilo na 40 let zapora zaradi genocida nad Bošnjaki v Srebrenici, zločinov v Sarajevu, ugrabitve talcev in številnih vojnih zločinov v sedmih občinah BiH-a. Karadžić se je prejšnji mesec na sodbo pritožil. Milošević je v priporu haaškega sodišča umrl 11. marca 2006, še pred koncem sojenja. Sodili so mu za genocid, vojne zločine in zločine proti človečnosti. Po njegovi smrti je haaško sodišče primer opustilo in tako ni nikoli izreklo sodbe.

"Milošević si je prizadeval za mir v BiH-u"
A pred dnevi so se pojavile ocene nekaterih analitikov, češ da so v Haagu v sodbi Karadžiću Miloševića oprali sumov za zločine v BiH-u. Ameriški publicist in raziskovalec Andy Wilcoxson je na primer za srbski časopis Večernje novosti prejšnji teden ocenil, da iz sodbe haaškega sodnika O-Gon Kwona Karadžiću izhaja, da Miloševič ni sodeloval v skupnem zločinskem podvigu s Karadžićem.

Po mnenju Wilcoxsona iz sodbe Karadžića izhaja, da si je Milošević "prizadeval za mir v BiH-u", nasprotoval naj bi zločinom in odstranjevanju muslimanov in Hrvatov iz BiH-a ter bil proti oblikovanju Republike srbske. Wilcoxsonove ocene je v blogu za ruski medij Russia today podprl tudi ameriški novinar in publicist Neil Clark, povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Dačić: Zahod o obsodbi molči
Po objavi takšnih mnenj je Dačić v petek v pisni izjavi navedel, da Zahod molči o tem, da je Haag Miloševića opral sumov glede etničnega čiščenja in vojnih zločinov v BiH-u, "a Srbija o tem ne sme in ne bo molčala", navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Ni krivda Miloševića, Zvezne republike Jugoslavije in Srbije, porušene so laži o genocidu in vojnih zločinih, ki so bile temelj za kaznovanje Srbije in srbskega naroda," je navedel Dačić, ki je bil nekdaj Miloševićev tiskovni predstavnik in takrat znan kot "Mali Sloba", danes pa vodi Miloševićevo socialistično stranko (SPS). "Prepričan sem, da bo nekoč prišel čas za priznanje, kot je bilo to v primeru Iraka, da je bila Srbija napadena na podlagi lažnih in napačnih obtožb. Vede ali nevede je haaško sodišče s to sodbo (Karadžiću) to že storilo," je dodal.

Da je haaško sodišče "potrdilo pravilnost politike" pokojnega jugoslovanskega in srbskega predsednika, je ocenil tudi minister Vulin, nekdanji tesen sodelavec Miloševićeve žene Mirjane Marković.

Vučić: Izjave ministrov bi lahko ogrozile podobo Srbije
A z izjavami svojih ministrov se očitno ne strinja srbski premier Aleksandar Vučić, ki je bil sicer v času vladavine Miloševića minister za informiranje. Izjav Dačića in Vulina javno ni želel komentirati, je pa poudaril, da "njemu ne pade na pamet, da bi živel v 90. letih preteklega stoletja", poroča Tanjug.

Po poročanju današnje izdaje časopisa Blic je Vučić na ponedeljkovi seji vlade Dačića in Vulina kritiziral in poudaril, da zdaj ni ne čas ne kraj za takšne besede. Vučić naj bi tudi dejal, da bi izjave ministrov lahko ogrozile podobo Srbije, ki so jo dolgo gradili. Še posebej naj bi bil jezen, ker se je o Miloševiću začelo govoriti dva dni pred obiskom ameriškega podpredsednika Josepha Bidna v Srbiji, saj bi se to lahko razumelo kot provokacijo, je za Blic povedal neimenovani srbski minister, povzema Tanjug.