Morawiecki je dejal, da Poljska Nemčijo varuje pred begunci. Foto: EPA
Morawiecki je dejal, da Poljska Nemčijo varuje pred begunci. Foto: EPA

Lukašenko je bil po njenih besedah "kontaktna točka", ko je šlo za humanitarno oskrbo na tisoče prebežnikov, ki so obtičali na belorusko-poljski meji ob temperaturah blizu ledišča.

"Glede narave krize, v kateri smo, in glede vprašanja, kako jo rešiti, smo enakega mnenja," je po srečanju z Morawieckim dejala nemška kanclerka. Poljski je zagotovila popolno solidarnost Nemčije. Poudarila je, da bo v primeru, da v krizi ne bo napredka, treba razmisliti o nadaljnjih sankcijah proti Lukašenku. "Evropejci moramo biti enotni," je dejala in vztrajala, da morajo vrata za dialog ostati odprta.

Morawiecki: Nemčijo varujemo pred begunci

Morawiecki je po srečanju v Berlinu dejal, da Poljska z varovanjem vzhodne meje EU-ja Nemčijo varuje pred prihodom beguncev, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

"Veliko je odvisno od kakovosti sodelovanja med Poljsko in Nemčijo, vključno s tem, ali si bomo lahko še naprej prizadevali za krepitev blaginje in miru v tem delu sveta," je dejal Morawiecki.

Dodal je, da bi se moral EU še naprej pogovarjati z državami, iz katerih prihajajo prebežniki.
Poljski premier je na turneji po evropskih državah, da bi pridobil podporo Poljski v krizi na meji z Belorusijo, kjer skušajo prebežniki, večinoma z Bližnjega vzhoda in Afrike, vstopiti v EU, a jim Poljska to preprečuje.

Zahod beloruskemu predsedniku Lukašenku očita, da je ljudi s kriznih območij zvabil v Belorusijo, da bi jih nato poslal naprej proti državam Unije. Minsk očitke zavrača in kritizira EU, da ne sprejema prebežnikov.

Merklova po telefonu tudi z Janšo

Z nemško kanclerko Angelo Merkel je v telefonskem pogovoru o situaciji v vzhodni soseščini, stanju na poljsko-beloruski meji, enotnem stališču Evropske unije do migrantskega pritiska in kopičenju ruskega vojaštva na meji z Ukrajin govoril tudi predsednik vlade Janez Janša, so zvečer objavili na vladnem spletišču.
Podrobnosti o izmenjanih stališčih niso razkrili, zapisali so le, da je premier v pogovoru poudaril: "Pomembno je, da je Evropska unija enotna, čuječa in aktivna".