Nemška kanclerka do zdaj še ni imela tako nizke podpore med volivci. Foto: Reuters
Nemška kanclerka do zdaj še ni imela tako nizke podpore med volivci. Foto: Reuters

Nemška kanclerka, ki je imela še pred enim letom zavidljivo visoki podporo med volivci, je pod vedno večjim pritiskom (tudi svoje stranke), da začne voditi odločnejšo, torej strožjo priseljensko politiko.

Za odstop Angele Merkel se je v anketi, ki jo je izvedel raziskovalni inštitut Insa med 22. in 25. januarjem, v njej pa je sodelovalo 2.047 vprašanih, opredelilo 39,9 odstotka vseh vprašanih, medtem ko jih je 45,2 odstotka menilo, da nima razloga za umik. Anketa je bila objavljena v reviji Focus.

Še posebej kritični so privrženci desne populistične Alternative za Nemčijo (AfD), kjer odstop Merklove zahtevata dva od treh vprašanih. Najmočnejšo podporo pa ima kanclerka pri pripadnikih Zelenih z dobrimi 30 odstotki in pri svojih vladajočih krščanskih demokratih (CDU/CSU) s 26,6 odstotka.

Nemški analitik Michael Spreng je pred kratkim izjavil, da se bo Merklova v prihodnjih osmih tednih zaradi begunske krize znašla pod velikim pritiskom: "Merklova je v veliki nevarnosti. Mogoče je, da se bo položaj zaostril do te mere, da bo morala v bundestagu predlagati glasovanje o zaupnici vlade."

Nemška vladajoča koalicija je ravno v četrtek dosegla dogovor o novem svežnju ostrejše azilne zakonodaje, po kateri bo združitev družin oseb s subsidiarno zaščito mogoča šele po dveh letih.