Anthony Albanese. Foto: Reuters
Anthony Albanese. Foto: Reuters

Anthony Albanese, s svojimi opozicijskimi levosredinskimi laburisti zmagovalec sobotnih volitev, je dejal, da bi Avstralija lahko postala velesila obnovljive energije.

Albanese bo kot premier prisegel v ponedeljek, še vedno pa ni jasno, ali bo imela njegova stranka večino v 151-članskem parlamentu.

Glasovnice še vedno preštevajo, končni izidi pa bi lahko bili znani šele čez nekaj dni. Če laburistom ne uspe osvojiti 76 stolčkov, bi lahko precej večjo vlogo pridobili neodvisni in Zeleni, ki so lobirali za radikalno ukrepanje, ko gre za podnebje.

Sorodna novica Po desetletju na oblasti laburisti. Albanese: "Združil bom narod!"

Po treh letih rekordnih gozdnih požarov in poplav so bile podnebne spremembe za volivce tokrat ključnega pomena.

"Zdaj imamo priložnost, da naredimo konec podnebnim vojnam v Avstraliji," je povedal po zmagi 59-letni Albanese za BBC. "Avstralsko gospodarstvo se zaveda, da je dobro ukrepanje, ko gre za podnebne spremembe, dobro za delovna mesta in dobro za naše gospodarstvo, sam pa se želim pridružiti svetovnemu prizadevanju za okolje."

Albanese s svojo partnerico in sinom. Foto: Reuters
Albanese s svojo partnerico in sinom. Foto: Reuters

Albanese, ki bo vodil prvo laburistično vlado v Avstraliji v skoraj desetletju, se je zavezal tudi ambicioznejšim ciljem, ko gre za izpuste toplogrednih plinov. Ni pa naklonjen opustitvi premoga.

Takoj po prisegi na zasedanje Quada

Albanese bo že v ponedeljek odletel v Tokio na vrh z voditelji Japonske, Indije in ZDA, četverica je znana kot "Quad". Ker bo zastopal Avstralijo, bo prisegel kot premier tik pred odhodom.

"Jasno je, da je srečanje voditeljev Quada za nas absolutna prioriteta," je dejal novinarjem. "Za nas je to priložnost, da pošljemo sporočilo, da se je zgodila sprememba vlade in da se bo spremenila tudi politika, denimo podnebna. V Avstralijo se bom vrnil v sredo, nato pa se bomo lotili dela."

Ob tem je še dodal, da si želi "spremeniti državo in spremeniti način, kako politika deluje v tej državi".

Albanese je eden od avstralskih politikov z najdaljšim stažem, ki je na kratko zasedal položaj namestnika premierja Kevina Rudda leta 2013, že vrsto let pa je veljal za favorita levega krila svoje stranke. Odkar je leta 2019 postal vodja opozicije, se je pomaknil bolj v sredino.