Asad zanika uporabo kemičnega orožja v napadu na Ken Šejkun. Foto: Reuters
Asad zanika uporabo kemičnega orožja v napadu na Ken Šejkun. Foto: Reuters
Kan Šejkun
Na desetine ljudi v Kan Šejkunu je po eksploziji kazalo znake zastrupitve z živčnim plinom. Foto: Reuters
Asad zanika kemični napad

V eksploziji v mestu Kan Šejkun, ki je pod nadzorom upornikov, je bilo 4. aprila ubitih več kot 80 ljudi. ZDA in njene zaveznice so sirske oblasti obtožile, da so v napadu uporabile bojni strup, kar pa Damask odločno zanika in zatrjuje, da je bilo v vladnem napadu zadeto skladišče, kjer so uporniki hranili strupene snovi.

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je sporočila, da so trditve o kemičnem napadu na Kan Šejkun, kredibilne. Kot so pojasnili, so strokovnjaki analizirali informacije, ki so bile na voljo, in njihova prva ugotovitev je, da gre za kredibilne trditve.

Asad je v ekskluzivnem pogovoru za agencijo AFP dejal, da so navedbe o kemičnem napadu popolna izmišljotina, saj je njegova vlada leta 2013 predala vse zaloge kemičnega orožja. Po njegovih besedah kemičnega orožja ne bi uporabili, tudi če bi ga imeli. "Nobenega ukaza za noben napad ni bilo," je zatrdil Asad.

V pogovoru je Asad dejal, "da ima vtis, da so Zahod, predvsem ZDA, sostorilci s teroristi in da so si izmislili to zgodbo, da bi imeli izgovor" za ameriški napad 7. aprila na letalsko oporišče sirske vojske.

Raketni napad je ukazal ameriški predsednik Donald Trump, ki je bil tudi prvi ameriški napad na vojaško oporišče sirske vojske od začetka sirske vojne pred več kot šestimi leti.

"Edine informacije, ki jih ima svet, so tiste, ki jih je objavila veja Al Kaide," je dejal Asad, ki je s tem mislil na džihadistično skupino Fateh al Šam, ki skupaj z uporniki nadzira provinco Idlib, kjer se nahaja Kan Šejkun.

"Ken Šejkun nima strateške vrednosti"
Asad je v pogovoru vztrajal, da ni jasno, če se je napad dejansko zgodil, saj posnetka ni mogoče preveriti. "Ne vemo, če so bili otroci na posnetku ubiti v Kan Šejkunu in če so sploh bili mrtvi," je dejal in dodal, da kraj nima strateškega pomena in da sedaj ni bojišče.

Sirski predsednik je še dejal, da bi privolil le v "nepristransko" preiskavo dogodkov v Kan Šejkunu, s katero bi zagotovili, da ne bi bila uporabljena v "politične namene".

"Z Rusijo si bomo prizadevali za mednarodno preiskavo. Vendar mora biti nepristranska," je poudaril in dodal, da morajo v njej sodelovati nepristranske države, da bi zagotovili, da ne bo uporabljena v politične namene.

Rusija, ena glavnih zaveznic oblasti v Damasku, je v sredo v Varnostnem svetu ZN-a uporabila veto na osnutek resolucije, ki bi od Asada zahtevala sodelovanje pri preiskavi napada.

Izid glasovanja je bil predvidljiv, saj je Rusija resoluciji ves čas nasprotovala, čes da ni dovolj dokazov, da je za napad odgovoren Al Asadov režim. Osnutek resolucije so pripravile tri zahodne stalne članice VS-ja ZN-a, Velika Britanija, Francija in ZDA.

"Skrajneži posedujejo kemično orožje"
Sirska vojska je sporočila, da je v letalskem napadu koalicije pod vodstvom ZDA na vzhodu države življenje izgubilo več sto ljudi, saj so zadeli strupeno snov, ki jo je hranila skrajna sunitska skupijna Islamska država. Domnevni napad se je zgodil v sredo, cilj pa je bil oporišče skrajnežev vzhodno od pokrajine Deir Ezor.

Po navedbah sirske vojske je med mrtvimi tudi več civilistov. "Letalski napad potrjuje, da imajo teroristične organizacije, med njimi Islamska država in Al Nusra, v lasti kemična orožja," so sporočili iz sirske vojske

Ameriška vojska je zanikala sirska poročila in tiskovni predstavnik koalicije pod vodstvom ZDA je tvitnil, da gre ponovno za namerne lažne informacije.

So pa iz koalicije sporočili, da so v torek izvedli letalski napad južno od mesta Tabka v podporo lokalnim silam, ki se borijo proti IS, vendar pomotoma ubili 18 prijateljskih borcev. "Napad so zahtevali partnerji, ki so identificirali lokacijo kot bojno oporišče Islamske države," je pisalo v izjavi koalicije. A se je izkazalo, da je bila lokacija bojna pozicija pripadnikov Sirskih demokratičnih sil (SDF).

Asad zanika kemični napad