Konca vojne v Siriji ni videti. Foto: EPA
Konca vojne v Siriji ni videti. Foto: EPA
Tuji mediji radi pokličejo Ribala Al Asada za komentar stanja v Siriji. Foto: Youtube
Mednarodna skupnost že mesece poziva k Asadovemu odstopu. Foto: EPA
Konflikt v Siriji je zahteval že na tisoče življenj. Foto: EPA
Sirski predsednik Bašar Al Asad s soprogo Asmo. Foto: EPA
Vojna v Siriji je že davno ušla izpod nadzora in danes je konflikt težko slikati v črno-beli podobi. Foto: EPA

Militarizacija konflikta v Siriji se mora končati, svet mora skupaj pritisniti tako na sirski režim kot opozicijo, da uresničita mirovni načrt Kofija Annana. V nasprotnem primeru bo vojna zajela celotno regijo in zahtevala morda milijone življenj, svari Ribal, ki živi v Londonu in vodi opozicijsko Organizacijo za demokracijo in svobodo v Siriji - medtem ko se istočasno otepa z očitki na račun svojega očeta Rifata Al Asada, da je kriv za smrt na desettisoče Sircev.

Kot pojasnjuje Ribal, se je vstaja v Siriji začela podobno kot v vrsti drugih arabskih držav, "z željo po spremembah, svobodi, dostojanstvu, blaginji". Vstali so Sirci z vseh delov države in različnih etničnih in verskih skupin. Sirski režim tega ni mogel dojeti, poleg tega si takšne vstaje ni mogel privoščiti. Namesto reform se je odločil, da vstajo militarizira. Prek varnostnih služb je začel oboroževati posamezne skupine iz opozicije.

Sosede oborožujejo opozicijo
"Zelo pametno igro so igrali," pravi Ribal in nadaljuje: "Če ne bi imeli oborožene opozicije, režim ne bi mogel obstati. Ljudje ne morejo v nedogled pobijati svojih ljudi. Lahko pa je, če jih prepričaš, da se borijo proti zaroti, proti tujim borcem. Ne glede na to, kako slab je režim, nihče noče islamistov z Al Kaidinimi zastavami."
"Druge države v regiji so padle v past režima, s Savdsko Arabijo in Katarjem na čelu," nadaljuje. Namesto da bi ohranile vstajo mirno, so začele oboroževati opozicijo, pošiljati v Sirijo borce ter ustanavljati televizijske postaje, s katerimi podpihujejo versko sovraštvo v Siriji in pozivajo k uničenju alavitov. "S tem dajejo le opravičilo režimu, da se še močneje bori, poleg tega pa Sirijo, ki prej ni bila zelo versko in sektaško razdeljena, spreminjajo v takšno."
"To je treba takoj ustaviti," opozarja Ribal - tudi zato, ker Sirija ni edina država v regiji s sektami, vse druge imajo podobne težave, zato je to zelo nevaren trend, ki grozi, da bo zajel celotno regijo. Nasilje se že širi v Libanon in tudi v Turčijo, ki oborožuje borce v Siriji, režim v Damasku pa nazaj razpihuje nasilje med Kurdi. Podobno se utegne ponoviti v Iraku in zalivskih državah.
"Bojišče, na katerem se bojujejo drugi"
"Morali bi poslušati nekdanjega ruskega predsednika (Dmitrija) Medvedjeva, ko je pred nekaj meseci dejal, da bo vsak napad na Sirijo ali Iran vodil v regionalno jedrsko vojno," pravi Ribal in svari, da "je Sirija postala bojišče, na katerem bijejo bitke drugi" - Rusija in Kitajska proti Zahodu, šiiti in suniti za prevlado v regiji.

Annanov mirovni načrt, ki ga sam vidi kot pravo rešitev, ni imel nobene možnosti za uspeh. Temeljil je na ustavitvi nasilja na obeh straneh v Siriji, na dialogu in sodelovanju, to pa ni mogoče, če države, kot sta Savdska Arabija in Katar, medtem oborožujejo opozicijo. Tudi Annanovemu nasledniku na mestu posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige za Sirijo Lakhdarju Brahimiju v teh razmerah ne more uspeti rešiti krize, čeprav sta oba z Annanom sposobna človeka.
"Vsa mednarodna skupnost bi morala sesti skupaj, pritisniti na režim in opozicijo ter zahtevati, da stopita skupaj in uresničita Annanov načrt," predlaga Ribal. Obenem je treba poenotiti opozicijo in v to vključiti vse opozicijske skupine - ne pa tako kot zdaj, ko se kot predstavnica sirskega naroda prodaja ena sama skupina iz diaspore, Sirski nacionalni svet, ki je v resnici malce "zamaskirana" Muslimanska bratovščina in nikakor ne predstavlja volje Sircev.
Brez optimizma
Ali ob vsem povedanem sploh še vidi možnosti za dober razplet sirske krize? "Trenutno nisem prav optimističen, stvari ne gredo v pravo smer. Vsi se samo oborožujejo, oborožujejo, oborožujejo, vsi tekajo za nečim. Ali ne vidijo, da se jim bo to vrnilo? Kakršna koli katastrofa se bo zgodila v Siriji, bo vplivala tudi na vse njih. Najbolje je, da se takoj ustavimo, sicer bo kaos. Zdaj imamo 20.000 mrtvih, imeli pa jih bomo več sto tisoč, morda več milijonov."

Na Strateškem forumu Bled, na katerem je sodeloval Ribal Al Asad, so sicer prišli na dan tudi očitki na račun njegovega očeta Rifata Al Asada, brata nekdanjega sirskega predsednika Hafeza Al Asada. Rifat je bil, preden je bil leta 1984 izgnan iz države, ker naj bi skušal prevzeti oblast, visoko v sirski vojski. Mnogi mu očitajo, da je odgovoren za pokol v Hami leta 1982, ko naj bi sirske sile pod njegovim poveljstvom v zatrtju vstaje pobile med 20.000 in 40.000 sunitov.
Kritike na račun očeta
V razpravi, na kateri je sodeloval tudi Ribal, se je v nedeljo iz občinstva oglasil Mohamed Al Abdalah, sirski borec za človekove pravice in vodja Sirskega centra za pravičnost in odgovornost v ZDA. Rifata je označil kot vojnega zločinca, ki bi mu morali soditi zaradi zločinov proti človečnosti. Dokler se to ne bo zgodilo in dokler on in njegova družina živijo v velikem razkošju z denarjem, ki je bil ukraden Sircem, Ribal nima nobene pravice govoriti o človekovih pravicah, BSF pa bi se moral sramovati, da ga ima na svojem odru, je ogorčeno vzklikal Abdalah.

Ribal očitke na račun svojega očeta zavrača. Kot zatrjuje, si je Rifat prizadeval za več demokracije v Siriji in je zato nasprotoval bratovemu režimu in bil izgnan. V času pokola v Hami naj bi poveljeval enoti 569, ki je bila odgovorna za varovanje predsednika in ga v Hami sploh ni bilo, saj ni smel zapustiti prestolnice, trdi.