Assange se bojuje proti izročitvi v ZDA. Foto: EPA
Assange se bojuje proti izročitvi v ZDA. Foto: EPA

Washington želi Assangeu soditi v povezavi z objavo 500.000 tajnih dokumentov, ki se nanašajo na ameriški vojni v Iraku in Afganistanu. V primeru obsodbe bi lahko preostanek življenja preživel za zapahi.

V Veliki Britaniji je sodišče sprva zavrnilo ameriško zahtevo za njegovo izročitev, češ da zaradi razmer, ki bi ga čakale v zaporu v ZDA, obstaja tveganje, da bi storil samomor. A odvetniki ameriške vlade so se na odločitev pritožili in bili uspešni.

V priporu od leta 2019

Dvojica sodnikov je sicer januarja Assangeu dopustila možnost pritožbe na vrhovno sodišče v povezavi s pravnimi vprašanji, ki da so "splošnega javnega pomena". A tiskovna predstavnica sodišča je danes sporočila, da so obravnavo pritožbe zavrnili, ker da vloga ne vsebuje dovolj pomembnega pravnega vprašanja.

Kot pojasnjuje britanski BBC, se primer zdaj seli k sodniku, ki je prvi odločal o ameriški zahtevi za izročitev, končno odločitev pa naj bi sprejela notranja ministrica Priti Patel. Tudi na tej stopnji sicer ostajajo možnosti za izpodbijanje izročitve.

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Predtem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.