Sirhan Sirhan fotografiran v zaporu leta 2016. Foto: Reuters
Sirhan Sirhan fotografiran v zaporu leta 2016. Foto: Reuters

Poseben svet za pomilostitve je presodil, da storilec ne predstavlja več nevarnosti za javnost, kar pa še ne pomeni, da bo tudi dejansko izpuščen. O tem bo namreč odločal guverner Kalifornije Gavin Newsom.

Svet je obravnaval njegovo izpustitev, ki sta jo predlagala Kennedyjeva otroka. "Resnično verjamem, da bi moral biti vsak zapornik, ki ne predstavlja grožnje sebi ali svetu, izpuščen," je dejal Douglas Kennedy.

16-krat prosil za pomilostitev

"Minilo je več kot pol stoletja, tistega mladega, impulzivnega fanta, ni več," je dejal Sirhan Sirhan. "Senator Kennedy je predstavljal upanje za svet in jaz sem ga ranil, ranil sem vse in zaradi tega trpim, zaradi tega groznega dejanja," je dejal na zaslišanju.

77-letni Sirhan Sirhan je tokrat že 16-ič prosil za pomilostitev. Po aretaciji je sicer dejal, da je takratnega senatorja napadel zaradi ameriške podpore Izraela. Pozneje je tudi dejal, da se dejanja ne spomni, saj da je deloval pod hipnozo.

Maščevanje za amerišo podporo Izraela

Ameriški senator Robert Kennedy je bil ubit 5. junija, tik pred tem pa je izvedel, da je dobil strankarske volitve za predsedniško nominacijo v Kaliforniji.

Robert F. Kennedy je bil pred vstopom v politiko novinar, v vladi svojega brata JFK-ja je bil potem pravosodni minister, po njegovi smrti pa je ostal v vladi Lyndona Johnsona še eno leto, potem pa postal senator. Foto: Reuters
Robert F. Kennedy je bil pred vstopom v politiko novinar, v vladi svojega brata JFK-ja je bil potem pravosodni minister, po njegovi smrti pa je ostal v vladi Lyndona Johnsona še eno leto, potem pa postal senator. Foto: Reuters

Bil je pravosodni minister v vladi svojega brata Johna Kennedyja od leta 1961. Ko je predsednika leta 1963 v Dallasu ustrelil Lee Harvey Oswald, je Robert Kennedy ostal v vladi, ki jo je prevzel podpredsednik Lyndon Johnson, do leta 1964. Preselil se je v državo New York, kjer je bil priljubljen in je istega leta zmagal na volitvah v zvezni senat.

Turbulentnega leta 1968 je z zamudo vstopil v kampanjo za demokratsko predsedniško nominacijo, iz katere je po primarnih volitvah v New Hampshiru izstopil Johnson, ki je bil obremenjen z vztrajanjem v vietnamski vojni in je komajda premagal Eugena McCarthyja. V tekmo je potem vstopil Johnsonov podpredsednik Hubert Humphrey, nato še Kennedy, aprila pa je bil ubit borec za državljanske pravice Martin Luther King mlajši.

Po zmagi v Kaliforniji je imel Kennedy v žepu 393 elektorskih glasov in je bil drugi med vodilnim Humphryjem in tretjim McCarthyjem, vendar pa so mu analitiki napovedali pot do osvojitve nominacije, saj je njegova priljubljenost naraščala. Vodilnemu republikanskemu kandidatu Richardu Nixonu se je obetala nočna mora novega poraza proti Kennedyju. Leta 1960 je namreč že izgubil proti Johnu.

Ustrelil ga je v hotelu

Bolečino poraza mu je prihranil Sirhan, ki je Roberta Kennedyja sovražil zaradi podpore Izraelu. Kennedy je kot mladenič poročal iz takratne Palestine pod britansko upravo za Boston Post leta 1948 in izražal naklonjenost Izraelu. Kot senatorju iz New Yorka pa mu drugega niti ni preostalo, če je hotel ohraniti položaj. Sirhan je v svojem dnevniku zapisal, da mora ubiti Kennedyja, in to še pred 5. junijem 1968, ko je bila prva obletnica šestdnevne vojne med Izraelom in Arabci.

42-letnega Kennedyja je ubil po njegovem zmagoslavnem govoru v hotelu Ambassador v Los Angelesu, ko se je v kuhinji rokoval z osebjem. Sirhan je pristopil in začel streljati s pištolo majhnega kalibra 0,22. Kennedyja je zadel dvakrat v desno podpazduho in enkrat v glavo za desnim ušesom. Kennedy je umrl 26 ur po atentatu.