Aung San Su Či je prisegla kljub spornim besedam v ustavi. Foto: EPA
Aung San Su Či je prisegla kljub spornim besedam v ustavi. Foto: EPA

Stranka Nobelove nagrajenke za mir Nacionalna liga za demokracijo (NLD) je slavila na aprilskih nadomestnih volitvah in njeni poslanci bi morali priseči že 23. aprila, a so se odločili za protest in prisego zavrnili, ker bi se morali v skladu z besedilom obvezati, da bodo "varovali" ustavo, medtem ko so sami hoteli besedo "varovati" zamenjati z besedo "spoštovati".

V ponedeljek je Aung San Su Či napovedala, da bo prekinila bojkot parlamenta in ne glede ne sporno besedo začela delo poslanke.

Njeno odločitev je v torek med obiskom Mjanmara pozdravil tudi generalni sekretar Ban Ki Mun, ki se je z njo srečal v Jangonu. 66-letno borko za demokracijo in človekove pravice je označil za "pravo voditeljico", saj je pokazala prilagodljivost.

Vojska še vedno vplivna
Izredno priljubljena hčerka ubitega heroja za neodvisnost Aung Sana bo sicer težko izpolnila vsa pričakovanja rojakov, naveličanih dolgoletne vladavine vojaške hunte, ki je šele lani oblast predala civilni vladi, prek katere imajo generali še vedno vpliv.

"Samo čas bo povedal," je odgovorila na vprašanje, kaj pomeni ta dan, ko se je med novinarji prebijala do poslanske dvorane, kjer je prisegla na ustavi, za katero si je kot prvo nalogo zadala, da jo spremeni, saj je pisana na kožo vojski, ki ji podeljuje številna pooblastila in privilegije.

"Vedno sem bila previdno optimistična glede razvoja dogodkov. V politiki moraš biti tudi previdno optimističen," je dejala pozneje.

Novinarji so jo tudi vprašali, ali ji je mučno sodelovati z vojsko. "Niti najmanj, imamo ogromno dobre volje do vojske. Na noben način me ne moti sedeti skupaj z njimi," je odgovorila Aung San Su Či, ki je pod vladavino vojaške hunte zaradi svojih prizadevanj za demokracijo kar 15 od zadnjih 21 let preživela v hišnem priporu.