Voditeljica mjanmarske opozicije je opozorila, da mora reformam slediti tudi prevetritev pravosodnega sistema in zagotoviti njegovo neodvisnost. Foto: EPA
Voditeljica mjanmarske opozicije je opozorila, da mora reformam slediti tudi prevetritev pravosodnega sistema in zagotoviti njegovo neodvisnost. Foto: EPA

Mjanmarska opozicijska voditeljica se je prvič po 24 letih odpravila v tujino in obiskala sosednjo Tajsko. Posvarila je pred lahkomiselnim optimizmom nad hitrimi spremembami v državi, ki je bila več desetletij pod vladavino vojaške hunte.

66-letna Aung San Su Či je dejala, da Mjanmar čaka kriza zaradi številnih ljudi brez dela, zato je tuja podjetja pozvala, naj vlagajo v državo in imajo pri tem v mislih nova delovna mesta pred dobičkom, saj njihov denar ne sme biti spodbuditi korupcije in pristati v žepih elite.

Nobelova nagrajenka za mir je pojasnila, da je v Mjanmaru izredno velika brezposelnost med mladimi. "To je časovna bomba," je bila jasna v govoru na Svetovnem gospodarskem forumu za Vzhodno Azijo, ki poteka v Bangkoku.

"Prosim, ne razmišljajte o tem, koliko dobička boste dobili vlagatelji. Razumem, da vlagatelji vlagajo zaradi pričakovanja dobička, s tem se strinjam, vendar - naša država se mora okoristiti kolikor se da," je dejala in pojasnila, da to preprosto pomeni ustvarjanje čim večjega števila novih delovnih mest.

Milijoni Mjanmarcev so bili prisiljenih zapustiti svoje domove in mnogi so se zatekli na Tajsko, kjer je eno od begunskih taborišč ta teden obiskala Aung San Su Či.

V času vladavine vojaške hunte so zahodne države proti Mjanmaru uvedle sankcije, ki so podjetjem prepovedovale v državi s kar 60 milijoni ljudi. V zadnjih mesecih, odkar je vojaška hunta predala oblast civilni vladi in je država stopila na pot korenitih sprememb, kar so zahodne države nagradile z omilitvijo sankcij.