Mamila, ki so bila poslana po pošti in jih je prestregla skupina avstrijsko-nemških kriminalistov. Foto: AP
Mamila, ki so bila poslana po pošti in jih je prestregla skupina avstrijsko-nemških kriminalistov. Foto: AP
Ekstazi
Vsak teden v v laboratorije spremenjenih zabojnikih proizvedejo okoli pol tone mamil. Foto: Reuters

Skupina avstrijskih in nemških kriminalistov je v lanskem letu zasegla 6.000 zavojčkov, v katerih je bilo okoli 170 kilogramov mamil, ki so jih uživalci kupili na temnem spletu (dark web).

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je povedal, da je bilo veliko zaseženih mamil proizvedenih na Nizozemskem, od koder so jih uporabnikom pošiljali po Nemški pošti.

"Sodelovanje moramo izboljšati," je bil jasen Sobotka in pojasnil, da se bo o tem še ta teden pogovarjal z nizozemskim kolegom, saj je ključnega pomena, da se ustavi proizvodnja v teh laboratorijih.

Kot je povedal vodja avstrijskega urada za boj proti mamilom, Dieter Csefan, kriminalne tolpe za laboratorije uporabljajo ladijske zabojnike, v katerih vsak teden proizvedejo okoli 500 kilogramov mamil. Glavni cilj za pošiljanje mamil so ZDA, sledi Avstrija. Zabojnike zakopljejo od pet do šest metrov pod zemljo na jugu Nizozemske.

Neodzivni Nizozemci
Avstrijskim kriminalistom je uspelo prestreči prepovedana mamila iz skupine A, kot so kokain in ekstazi, pa tudi metamfetamine, marihuano in fentanil, sintetični opioid, s katerim se je predoziral pokojni ameriški glasbenik Prince.

Vodja zveznih avstrijskih kriminalistov Franz Lang je bil kritičen do nizozemskih kolegov, ki jim ni uspelo izvesti učinkovite preiskave proizvodnje mamil v laboratorijih. Tako so pogosto poslali zahteve nizozemskim kriminalistom, ki pa se jih niso lotili takoj ali pa sploh ne.

Po drugi strani je Lang kot zgledno pohvalil sodelovanje z oblastmi na Češkem, ki prav tako predstavlja velik trg za mamila. Čeprav je sodelovanje s češkimi kolegi zgledno, pa je po besedah Langa boj proti prodaji mamil prek spleta še v povojih.