Avstrijski predsednik vlade Christian Kern je povedal, da avstrijske vojske za zdaj ne bo na meji z Italijo. Foto: EPA
Avstrijski predsednik vlade Christian Kern je povedal, da avstrijske vojske za zdaj ne bo na meji z Italijo. Foto: EPA
Prelaz Brenner
Prelaz in mejni prehod Brenner na Tirolskem, kjer so se lani protestniki spopadli z avstrijsko policijo, potem ko je Avstrija napovedala uvedbo nadzora na meji z Italijo. Foto: EPA

Kern meni, da ima Italija razmere trenutno pod nadzorom, zato Avstrija v tem trenutku ne razmišlja o napotitvi vojske na mejo. "V tem trenutku nič ne kaže na to, da Italija položaja ne bi imela pod nadzorom," je na novinarski konferenci na Dunaju dejal Kern.

Kern je s tem omilil napovedi avstrijskega obrambnega ministra Hansa Petra Doskozila, ki je v torek izrazil pričakovanje, da bo Avstrija zaradi povečanja števila beguncev kmalu uvedla nadzor na meji z Italijo. Pri nadzoru meje naj bi, če se val beguncev v Italijo ne bo zmanjšal, pomagala tudi avstrijska vojska.

Ne bodo dovolili nenadzorovanega prečkanja meje
Kern je pojasnil, da je obrambni minister govoril le o skrajni možnosti, v luči povečanega števila migrantov, ki prek Sredozemskega morja prispejo v Italijo. "Ne bomo znova dovolili popolnoma nenadzorovanega prečkanja meje," je poudaril avstrijski kancler in spomnil na begunski val leta 2015, ko so migranti množično vstopali v Avstrijo.

Če bi se takšna zgodba ponovila, pa bi se Avstrija uskladila z Italijo in Evropsko unijo, je še poudaril kancler Kern. Dodal je, da se je o tem že pogovarjal z italijanskim kolegom Paolom Gentilonijem ter predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Avstrijski veleposlanik v Rimu na zagovor
Zaradi izjav avstrijskega obrambnega ministra se je moral na italijanskem zunanjem ministrstvu zagovarjati tudi avstrijski veleposlanik v Rimu.

Italijanski notranji minister Marco Minniti je ostro kritiziral avstrijski načrt in je dejal, da je globoko presenečen nad izjavami ministra Doskozila. Dejal je, da je avstrijska pobuda neupravičena in brez primere ter da bo negativno vplivala na sodelovanje med prijateljskima državama.

Doskozila je v torek še povedal, da je 750 avstrijskih vojakov že v pripravljenosti, obrambno ministrstvo pa je ob koncu tedna na Tirolsko že poslalo težko vojaško opremo.