Hrvaški sabor je leta 2012, po 11 letih, ukinil pokroviteljstvo nad komemoracijo
Hrvaški sabor je leta 2012, po 11 letih, ukinil pokroviteljstvo nad komemoracijo "zaradi zlorabe žrtev in ustaške ikonografije". Letos je pokroviteljstvo kljub nasprotovanju opozicije prevzel hrvaški sabor. Foto: EPA
Avstrijci razorožili hrvaške vojake

Skoraj ves hrvaški državni vrh se je danes udeležil obletnice pliberške tragedije, poboja hrvaških ustašev na Pliberškem polju na avstrijskem Koroškem. Tokratno spominsko slovesnost je zaznamoval incident.

Hrvaška delegacija je najprej položila venec pri spomeniku hrvaškim žrtvam povojnih pobojev na pokopališču Dobrava v Mariboru, osrednja komemoracija pa je bila na Pliberškem polju, prav tako spominska maša. Tam pa je avstrijska policija odvzela orožje osemnajstim članom častne čete hrvaške vojske, ki so se z njim želeli udeležiti spominske slovesnosti.

Avstrijska policija je bila po poročanju hrvaških medijev obveščena o njihovem prihodu. Po pisanju hrvaških spletnih portalov je šlo za ceremonialno-protokolarno orožje, s katerim ni mogoče streljati, policisti pa so ga po zaključku slovesnosti vrnili.

"Hrvaška vojska prekršila vsa pravila"
"Avstrija je ena izmed nevtralnih držav. Hrvaška vojska je prekršila vsa pravila, saj je kot članica Nata vstopila na ozemlje nevtralne države," je zapisal portal Index. Nekdanji predstavnik hrvaškega sabora v parlamentarni skupščini Nata Boris Blažeković pa je za isti portal pojasnil, da lahko oborožena vojska prestopiti državno mejo le v primeru, ko ji to predhodno odobrijo vlada, sabor in predsednica države. "Kar se je zgodilo, je nedopustno, to diletantno obnašanje države pa je prava sramota. Preprosto nedopustno je, da prihaja do takšnih dogodkov, očitno nihče ne ve, kako je treba voditi državo. Že za dva vojaka, ki sta sodelovala na misiji v Somaliji, je moral sabor potrditi njihov odhod z orožjem čez mejo," je dejal.

Nekdanji hrvaški predsednik Ivo Josipović je dejal, da je za Avstrijo težava v tem, "da tuja vojska vstopi na njihovo ozemlje. Hrvaška je naredila velik spodrsljaj, saj ni preverila, kako in pod katerimi pogoji lahko to izvede," poroča Index.

15. maja 1945 so pripadniki mednarodnih zavezniških sil več tisoč poraženih hrvaških ustašev izročili jugoslovanskim partizanom. Po navedbah hrvaških virov se je zavezniškim silam predalo približno 95.000 ljudi, od tega večina vojakov. Na Pliberškem polju so jugoslovanski partizani ustrelili del ujetih hrvaških vojakov, ostale pa so nekaj mesecev v "kolonah smrti" peljali po vseh krajih takratne Jugoslavije. Ob tem je veliko ujetnikov umrlo ali bilo ubitih, omenjene dogodke pa na Hrvaškem imenujejo križev pot.

Avstrijci razorožili hrvaške vojake