Christian Kern (tretji z leve), predsednik Heinz Fischer (v sredini), Reinhard Mitterlehner (tretji z desne) z novimi ministri in državno sekretarko po prisegi v predsedniški palači. Foto: EPA
Christian Kern (tretji z leve), predsednik Heinz Fischer (v sredini), Reinhard Mitterlehner (tretji z desne) z novimi ministri in državno sekretarko po prisegi v predsedniški palači. Foto: EPA
Christian Kern
50-letni Kern je diplomiral iz novinarstva in komunikologije na dunajski univerzi, podiplomsko pa je študiral menedžment v St. Gallnu. Foto: EPA
Predsednik Fischer gostil koroške Slovence

Trije ministri in državna sekretarka iz vrst socialdemokratske stranke (SPÖ) so v sredo prisegli pri predsedniku države Heinzu Fischerju. Kern bo nove člane vlade v četrtek predstavil še poslancem.

Državna sekretarka palestinskih korenin
Dozdajšnji generalni direktor združenja gledališč na Dunaju Thomas Drozda je na položaju kulturnega ministra v kabinetu kanclerja zamenjal Josefa Ostermayerja. Rektorica veterinarske univerze Sonja Hamerschmid je postala nova ministrica za izobraževanje, dolgoletni evropski poslanec Jörg Leichtfried pa je od Geralda Kluga prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo. Poslanka v dunajskem deželnem parlamentu Muna Duzdar, ki ima palestinske korenine, pa je zamenjala državno sekretarko Sonjo Stessl.

Kern: Zadnja možnost za SPÖ in ÖVP
50-letni Kern, dozdajšnji prvi mož avstrijskih železnic, je v torek prisegel kot 12. kancler v povojni zgodovini Avstrije in sedmi iz vrst SPÖ-ja. Na položaju je zamenjal Wernerja Faymanna, ki je odstopil prejšnji ponedeljek. Kern je ob prisegi napovedal nadaljevanje koalicije SPÖ in ljudske stranke (ÖVP). Opozoril je, da imata obe stranki zdaj zadnjo možnost za nov začetek. "Sicer bosta obe veliki stranki izginili s prizorišča," je dejal.

Dober občutek po pogovorih z Mitterlehnerjem
"Mi bomo ponudili roko sodelovanja, še posebej našim koalicijskim partnerjem,"
je izjavil Kern. Dodal je, da ima po prvih pogovorih z vodjo ÖVP-ja Reinholdom Mitterlehnerjem zelo dober občutek glede prihodnjega sodelovanja. Dejal je tudi, da namerava Avstriji vladati z novim slogom in z novim gospodarskim programom. Napovedal je "new deal" za vzpostavljanje novih delovnih mest in zagon gospodarstva.

Avstrija do 2025 spet na prehitevalnem pasu
Kern si želi predvsem več optimizma v državi. "Največja gospodarska zavora je slabo gospodarsko razpoloženje," je dejal Kern. Z "načrtom za Avstrijo" si želi, da bi se država do leta 2025 vrnila na "prehitevalni pas". Avstrija ima po njegovih besedah vse možnosti, da znova postane vzor v Evropi.

Kern za van der Bellena
Avstrija bo v nedeljo izvolila novega predsednika republike. V drugi krog sta se uvrstila kandidat svobodnjakov Norbert Hofer in nekdanji vodja Zelenih Alexander van der Bellen. Čeprav je kandidat socialdemokratov izpadel že v prvem krogu, je Kern že napovedal, da bo volil van der Bellena.

Predsednik Fischer gostil koroške Slovence