Nova avstrijska koalicijska skrajno desna stranka napoveduje možnost dodelitve avstrijskega državljanstva prebivalcem Južne Tirolske. Foto: EPA
Nova avstrijska koalicijska skrajno desna stranka napoveduje možnost dodelitve avstrijskega državljanstva prebivalcem Južne Tirolske. Foto: EPA
Heinz-Christian Strache
Napoved vodje skrajno desnega FPÖ-ja Stracheja je razburila italijansko politiko. Foto: EPA
Dvojno državljanstvo na Južnem Tirolskem

Napoved podpredsednika nove avstrijske vlade, voditelja FPÖ-ja Heinz-Christiana Stracheja, je razburila italijansko politiko, razdelila pa je tudi javno mnenje v tej alpski pokrajini z večinskim nemškojezičnim prebivalstvom, je za Radio Slovenija poročala Janko Petrovec.

"Roke stran od Italije," je bila ostra Giorgia Meloni, voditeljica italijanske nacionalistične stranke Bratje Italije.

"Obdobje evropskih nacionalizmov je končano," pa se je odzval predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Italijanski zunanji minister Angelino Alfano je medtem z obiska na Kitajskem sporočil, da gre za delikatno vprašanje, ki se ga bodo lotili, ko bo čas.

Za predsednika Južne Tirolske Arna Kompatscherja je nacionalizem v nasprotju z južnotirolsko zavezo evropskosti. Pri indipendentistični stranki Svoboda za Južno Tirolsko pa se z njim ne strinjajo. "Tudi Italija dovoljuje dvojno državljanstvo svojim rojakom, ki živijo na Hrvaškem in v Sloveniji," je dejal strankin svetnik Sven Knoll. "Hočemo iste pravice tudi za Južne Tirolce, saj se mnogi čutijo Avstrijce," je dodal.

Skoraj popolna avtonomija
Južna Tirolska - ali Zgornje Poadižje - sodi med najbogatejše dele Italije. Uživa skoraj popolno avtonomijo in zadrži 70 odstotkov vplačanih davkov. Nemško govorita dobri dve tretjini prebivalcev, odlično je zaščitena tudi ladinska manjšina. A pripadnost avstrijskemu narodu ni samoumevna, saj večina prebivalcev goji predvsem lokalno nemško jezikovno identiteto.

Južno Tirolsko je po prvi svetovni vojni Avstrija predala Italiji. Kljub naseljevanju na tisoče etničnih Italijanov v času fašističnega diktatorja Benita Mussolinija je število nemškogovorečih prebivalcev še vedno dvakrat večje kot Italijanov, poroča Reuters.

V Svobodnjaški stranki, ki je sprožila pobudo, menijo, da bo vlogo za avstrijski potni list že prihodnje leto predložilo 98 odstotkov vseh, ki izpolnjujejo pogoje.

Novi kancler Sebastian Kurz iz Avstrijske ljudske stranke pa dodaja, da si avstrijskega državljanstva za nemško govoreče prebivalce želijo vse južnotirolske stranke, vprašanja pa se nameravajo lotiti v sodelovanju z vlado v Rimu, je še poročal Petrovec.

Dvojno državljanstvo na Južnem Tirolskem