Britanci se za pokol tudi po 100 letih niso opravičili. Foto: Reuters
Britanci se za pokol tudi po 100 letih niso opravičili. Foto: Reuters

Britanski vojaki so 13. aprila 1919 v ograjenem parku Jallianwala Bagh streljali na več tisoč neoboroženih civilistov, ki so se zbrali na mirnem protestu kljub prepovedi javnih zborovanj. Civilistom so zaprli izhode iz parka in nanje streljali, dokler jim ni zmanjkalo streliva. Po britanskih podatkih so ubili okoli 400 civilistov, po indijskih pa okoli tisoč.

Pokol je bil eden pomembnejših dogodkov, ki so spodbudili nenasilno gibanje Mahatme Gandhija za neodvisnost, ki je pridobivalo vse večjo podporo.

V omenjenem parku je britanski predstavnik v Indiji Dominic Asquith položil venec. "Morda si želite na novo napisati zgodovino, pravi kraljica, a tega ne morete," je povedal. "Kar lahko storite, kot pravi kraljica, se lahko iz zgodovine učite. Močno verjamem, da se tudi mi učimo. Brez dvoma se bomo vedno spominjali tega," je še povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Britanska premierka Theresa May je že v sredo v britanskem parlamentu poudarila, da je pokol "sramoten madež na britansko-indijski zgodovini". "Globoko obžalujemo, kar se je zgodilo, in povzročeno trpljenje," je povedala, ni pa se opravičila za dejanje.

Zahteve po opravičilu

Besede britanske premierke po mnenju premierja indijske zvezne države Punjab, kjer leži Amritsar, Amarinderja Singha niso dovolj. Na Twitterju je zapisal, da se morajo Britanci "nedvoumno opravičiti" za to "barbarsko dejanje".

Indijski premier Narendra Modi je medtem na istem družbenem omrežju pokol označil za grozljivega. Spomin na ubite pa jih po njegovih besedah navdihuje, da še bolj trdo delajo za to, da bi zgradili Indijo, na katero bi bili ponosni.

Opozicijski voditelj Rahul Gandhi, ki se je žrtvam poklonil v Amritsarju, pa je zapisal, da je bil 13. april 1919 "dan sramote, ki je pretresel celoten svet in spremenil smer boja za neodvisnost Indije".