Ameriška civilna vozila na parkirišču pred oporiščem. Ključe so vzeli s seboj. Foto: Reuters
Ameriška civilna vozila na parkirišču pred oporiščem. Ključe so vzeli s seboj. Foto: Reuters

Novi poveljnik oporišča, general Asadula Kohistani, je za BBC povedal, da so Američani brez predhodnega obvestila svoje glavno oporišče v državi zapustili ob 3. uri ponoči. Afganistanska vojska je za odhod izvedela šele nekaj ur po ameriškem odhodu.

"Slišali smo govorice, da so zapustili Bagram. Do sedmih zjutraj smo ugotovili, da so zares odšli. Nismo poznali časovnice odhoda. Niso nam sporočili, ko so odšli," je Kohistani dejal za Associated Press (AP). Njegove navedbe se razlikujejo od trditev ameriške vojske, da so odhod iz več oporišč uskladili z afganistanskimi poveljniki, navaja Guardian.

Američani so po 20 letih v oporišču odšli brez slovesa. "V eni noči so izgubili dobro ime, ki so ga ustvarili v 20 letih. O odhodu niso obvestili niti afganistanskih vojakov, ki so zunaj patruljirali na območju," je neimenovani afganistanski vojak povedal za AP.

Med odhodom so ugasnili elektriko, nenadna tema pa je privabila roparje, ki so ukradli vse, kar ni bilo pritrjeno na tovornjake, je za Guardian povedal afganistanski vojak Abdul Raouf.

Sorodna novica Ameriška vojska zapustila glavno oporišče Bagram

Američani pustili več tisoč civilnih vozil, a brez ključev

Ameriška vojska je za sabo sicer pustila 3,5 milijona predmetov: več 10.000 plastenk vode, energijske pijače in vojaške vnaprej pripravljene obroke, je sporočil novi poveljnik Kohistani. Tiskovna agencija AP še poroča, da so za seboj pustili več tisoč civilnih vozil, a brez ključev.

Odpeljali so vse težko orožje in uničili strelivo, manjše orožje in pripadajoče strelivo pa so pustili afganistanski vojski. Prav tako so v Bagramu pustili več sto oklepnikov.

V pričakovanju napada talibanov

V Bagramu je pod Kohistanijevim poveljstvom trenutno okoli 3000 vojakov. Na vrhuncu ameriške invazije je bilo v oporišču tudi do 100.000 ameriških vojakov, navaja Guardian. "Če se primerjamo z Američani, so razlike velike. Vendar po najboljših zmožnostih skušamo narediti najboljše in kolikor je mogoče zagotavljati varnost ter služiti vsem ljudem," je dejal Kohistani.

V sklopu oporišča obratuje tudi zapor, v katerem naj bi bilo zaprtih do 5000 talibanov, poroča BBC. Kohistani je v ponedeljek dejal, da kmalu pričakujejo napade talibanov na Bagram.

Afganistanski vojak na straži. Foto: Reuters
Afganistanski vojak na straži. Foto: Reuters

Afganistan načrtuje "veliko ofenzivo" proti talibanom

Talibani sicer od začetka umikanja tujih sil izvajajo ofenzivo v več delih države hkrati. Na severu je tisoč afganistanskih vojakov pobegnilo v sosednji Tadžikistan. Afganistanske oblasti so sicer danes sporočile, da na sever države pošiljajo več sto pripadnikov vojske in provladnih milic.

"Načrtujemo veliko ofenzivo za ponoven prevzem izgubljenih ozemelj od sovražnika," je dejal tiskovni predstavnik afganistanskega obrambnega ministrstva Favad Aman. "Naše sile na terenu se pripravljajo na to operacijo," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tadžikistan medtem krepi nadzor na svoji meji z Afganistanom. Predsednik Emomali Rakmon je odredil mobilizacijo 20.000 rezervistov za okrepitev meje, so v ponedeljek sporočili iz predsednikovega urada.