Američani se bodo iz Afganistana umaknili do konca avgusta – a ne vsi. Foto: Reuters
Američani se bodo iz Afganistana umaknili do konca avgusta – a ne vsi. Foto: Reuters

Bela hiša je pred dnevi izjavila, da bi bil umik ameriške vojske iz Afganistana lahko končan do konca avgusta – do zdaj je bil ta rok 11. september. A tudi po koncu 20-letne Natove misije naj bi v Afganistanu še vedno ostalo okoli tisoč tujih vojakov, pretežno Američanov, ki naj bi varovali diplomatska predstavništva in mednarodno letališče v Kabulu.

Nasilje v državi se sicer še zdaleč ni končalo. Medtem ko se Američani umikajo, talibani zadnja dva meseca vodijo intenzivno ofenzivo po vsej državi, afganistanske enote pa se osredotočajo predvsem na obvladovanje večjih mestnih območij.

Talibani ne bodo napadali nevladnikov, civilistov in diplomatov

Talibani tako trenutno nadzorujejo okoli tretjino od skoraj 400 provinc, na osvajalskem pohodu si jih želijo osvojiti še mnogo več. Glede na dogovor s talibani so se ZDA in zveza Nato obvezali, da bosta iz države umaknili vse vojake, v zameno pa so talibani obljubili, da ne bodo na območjih, ki jih nadzorujejo, dovolili delovanja islamistične skupine Al Kaida ali kakšne druge skrajne skupine.

Predstavnik talibanov Suhail Šahen je tako že posvaril, da v Kabulu po umiku ne sme ostati niti en tuji vojak, niti pogodbeni. "Če se bo to zgodilo in bodo na afganistanski zemlji še vedno ameriški vojaki, se bo naše vodstvo odločilo o nadaljnjih korakih," je dejal za BBC. Zagotovil pa je, da talibani ne bodo napadali diplomatov, predstavnikov nevladnih organizacij in civilistov.

Pred dnevi so ameriški vojaki afganistanski vojski predali nadzor nad letališkim oporiščem Bagram, ki je veljal za srčiko ameriške misije v državi. S to predajo Američani ne morejo več izvajati ključnih operacij.

Afganistanska vojska ima težave z napredovanjem talibanov po državi. Foto: EPA
Afganistanska vojska ima težave z napredovanjem talibanov po državi. Foto: EPA

Več kot 1000 vojakov pobegnilo v Tadžikistan

Danes je pred talibani več kot 1000 afganistanskih vojakov prebegnilo v Tadžikistan. Tadžikistanski odbor za nacionalno varnost je sporočil, da je po nočnih spopadih s talibani v državo prišlo 1037 afganistanskih vojakov, "da bi si rešili življenje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Upoštevajoč načelo dobrososedskih odnosov in stališče nevmešavanja v notranje zadeve Afganistana, je bil vojaškemu osebju afganistanskih vladnih sil dovoljen vstop na območje Tadžikistana," so zapisali.

Pripadnik bataljona v provinci Badakhshan, katerega člani so pobegnili v Tadžikistan, Abdul Basir je povedal, da se niso želeli predati. "Prosili so za okrepitve, a njihovega poziva niso upoštevali," je dejal.

Beg vojakov je sledil spopadom na večjem delu severa države, kjer so talibani zasedli več deset okrožij. Konec tedna so zasedli večji del provinc Badakhshan in Takhar. Vladne sile nadzorujejo samo še glavni mesti provinc in nekaj drugih območij. Vlada sicer pripravlja protiofenzivo na severu države.

Talibani se medtem približujejo tudi glavnima mestoma provinc Kandahar in Helmand na jugu države. Zavzeli so že ključna okrožja na obrobju obeh mest, navaja AFP.