V Himalaji je trenutno vrhunec alpinistične sezone, saj je med poznim aprilom in koncem maja ugodno vreme za plezanje. Vsako leto poskuša Mount Everest med spomladansko plezalno sezono osvojiti na stotine alpinistov z vsega sveta. Foto: Reuters
V Himalaji je trenutno vrhunec alpinistične sezone, saj je med poznim aprilom in koncem maja ugodno vreme za plezanje. Vsako leto poskuša Mount Everest med spomladansko plezalno sezono osvojiti na stotine alpinistov z vsega sveta. Foto: Reuters

Nepalske oblasti so predvsem zaradi ugodnega vremena za letošnjo spomladansko sezono izdale rekordnih 381 dovoljenj za vzpon na goro. Ob tem so sicer izrazile skrb, da bi lahko na poti na vrh nastajali zastoji, če bi se zaradi slabega vremena zmanjšalo število plezalnih dni.

In zgodilo se je prav to. Zaradi kratkega obdobja lepega vremena se alpinisti množično vzpenjajo na goro. Gneča nastaja na višini več kot 8000 metrov, na poti od tabora 4 do vrha, ki se imenuje tudi območje smrti (Death Zone).

Na 8848 metrov visoki gori je tako letos umrlo šest ljudi, lani pa v vsem letu pet. Samo v zadnjem tednu so umrli trije indijski in en ameriški alpinist.

Izkušeni plezalec Kevin Hynes iz Irske, ki je v preteklosti že osvojil Mount Everest kot tudi četrto najvišjo goro na svetu Lotse, je v petek umrl v svojem šotoru na 7000 metrih višine, poroča Guardian. Hynes je umrl le teden dni po tem, ko je z vrha gore padel, prav tako Irec, Seamus Lawles.

Preostale tri žrtve, ki so bile sicer na drugi odpravi na Mount Everest, sta bili Indijki in Avstralec.

Kolona alpinistov pod vrhom gore

Ben Fogle je v četrtek objavil osupljivo fotografijo z vrha gore, na kateri je vidna dobesedno kolona alpinistov, ki čaka v vrsti na doseg vrha, sočasno pa je nepalske in tibetanske oblasti pozval, naj razmislijo o omejitvi števila dovoljenj za vzpon po zgledu londonskega maratona. Tam je namreč omejeno število tekmovalcev, udeležence maratona pa določijo z žrebom.

Kmalu po objavi fotografije pa je udarila novica, da je pri sestopu umrl 55 let star Don Cash iz ZDA, ki je hudo zbolel po tem, ko je dve uri čakal pod vrhom. Podobna usoda je doletela Indijko Anjali Kulkarni, ki je, tako kot Cash, umrla pri sestopu. "Anjali in njen mož sta bila zaradi gneče prisiljena čakati več ur, da bi dosegla vrh," je dejal šerpa Thupden. Anjali je bila pri sestopu preprosto preveč utrujena, da bi zdržala še naporno pot proti dolini.

Samo letos je na Mount Everestu umrlo šest ljudi, lani v vsem letu pa pet. Foto: Reuters
Samo letos je na Mount Everestu umrlo šest ljudi, lani v vsem letu pa pet. Foto: Reuters

Varnost in gneča na Mount Everestu sta že nekaj časa žgoča tema, saj nepalska podjetja ponujajo odprave na goro po polovični ceni v primerjavi s tujimi podjetji, poroča Guardian. Dovoljenje za vzpon na Mount Everest sicer stane skoraj 10.000 evrov.

Le pet ugodnih dni za vzpon

Zaradi nestabilnega vremena – letos je bilo za vzpon ugodnih le pet dni v primerjavi s prejšnjimi leti, ko jih je bilo med sedem in 12 – pa se je več sto alpinistov podalo na odpravo sočasno.

Alan Arnette, ki že več let na svojem blogu zapisuje in zaznamuje dogodke na Everestu, je zapisal, da alpinisti letos za vzpon na South Col potrebujejo od 10 do 14 ur. "Zaradi zastojev ob vračanju v bazno postajo pa potrebujejo še dodatnih šest ur, kar pomeni, da skupno potrebujejo 20 ur – kar je noro!"

Tudi Jase Wilson, ki je trenutno v enem izmed baznih kampov na gori, je potrdil, da je vreme neizprosno, z močnim vetrom. "To pomeni, da se je 300 alpinistov skupaj s pomočniki, kar pomeni, da jih je skupno 600, hkrati odpravilo proti vrhu v kratkem obdobju lepega vremena."

Nepalske oblasti za turizem so sicer ves čas zagotavljale, da gneča na gori to sezono ne bo povzročala večjih težav.