Najvišjo goro na svetu Mount Everest je uspešno osvojilo več kot 4.800 plezacev. Foto: Reuters
Najvišjo goro na svetu Mount Everest je uspešno osvojilo več kot 4.800 plezacev. Foto: Reuters

"Zaradi globalnega segrevanja se ledene plošče in ledeniki hitro tajajo, zaradi česar se na površini pojavljajo trupla ponesrečencev, ki so bila vsa ta leta pokrita," je za BBC dejal nekdanji predsednik Planinske zveze Nepala šerpa Ang Čering.

Ob začetku sezone vzponov na Mount Everest so v Združenju odprav Nepal (EOAN) začeli čistiti 'streho sveta', s katere so predvsem z višje ležečih taborov odstranili vrvi ter opazili tudi sledi rok in nog plezalcev v več baznih taborih, ki so bili več let zmrznjeni pod snežno odejo. "Z gore smo odnesli nekaj trupel alpinistov, ki so umrli v zadnjih letih, zdaj pa prihajajo na površje tudi tisti, ki so bili zakopani dlje časa," je dejal Čering.

Logistika in finance

Prenos posmrtnih ostankov ponesrečenih alpinistov v dolino pa ni tako preprost, kot se zdi, saj je povezan z logistiko in z denarjem. Ocene stroška, da trupla prepeljejo v dolino, se gibljejo med 40.000 in 80.000 dolarji. "Ena težjih operacij je bila, ko smo morali trupla prenesti z 8700 metrov višine ‒ truplo je bilo zmrznjeno in težko kar 150 kilogramov," je dejal nekdanji predsednik NMA-ja Ang Čering.

"S tem bi se morala prednostno ukvarjati, tako vlada kot industrija plezalstva," pa meni predsednik EOAN-a Dambar Paradžuli. "Če bodo lahko oni odstranjevali trupla z Everesta s strani Tibeta, jih bomo lahko tudi mi z naše strani."

Vprašanje morale in zadnje želje alpinista

Spet drugo vprašanje pa je povezano z moralo ‒ zadnja želja mnogih alpinistov je namreč, da za vedno ostanejo na gori, ki 'jim je vzela življenje'. "S tega vidika je torej nespoštljivo, da odstranimo njihove posmrtne ostanke, razen če moramo očistiti plezalno pot ali če je takšna izrecna želja njihovih svojcev," pojasni alpinist in pisatelj Alan Arnette.

Kljub temu pa je treba poudariti, da se vsa trupla plezalcev na površju ne pojavijo le zaradi hitrega tajanja. Upoštevati je treba tudi samo premikanje ledenika Khumbu, poudarjajo strokovnjaki.

Ledeniki se hitro tajajo in tanjšajo

Trupla alpinistov so se začela pogosteje pojavljati na površju leta 2017, ko so v baznem taboru Camp 1 odkrili alpinista in ga tudi odnesli. Istega leta se je pojavilo drugo truplo na poti čez Ledeni slap na ledeniku Khumbu. Podobno se je zgodilo v baznem taboru Campu 4, na nekoliko bolj položnem delu Južnega sedla.

Več raziskav v zadnjih letih je pokazalo, da se ledeniki na Everestu, pa tudi sicer na večjem delu Himalaje, hitreje tajajo in tanjšajo. Raziskava iz leta 2015 je razkrila, da se jezera na ledeniku Khumu, ki jih morajo plezalci prečkati, da se sploh lahko povzpnejo na vrh, začela večati in združevati, torej širiti, zaradi tajanja.

Minimalna temperatura, izmerjena na ledu, je bila tako le ‒3,3 stopinje Celzija, pri čemer je bila temperatura najhladnejšega ledenika za dve stopinji Celzija višja od povprečne letne temperature, še piše BBC.