ZDA dojemajo Kitajsko kot največjega rivala. Foto: Reuters
ZDA dojemajo Kitajsko kot največjega rivala. Foto: Reuters

"Peking še naprej vsiljuje, ustrahuje in zase zahteva večje dele Južnokitajskega morja," je dejala podpredsednica ZDA.

"Dejanja Pekinga še naprej spodkopavajo na pravilih temelječ sistem in ogrožajo suverenost držav," je poudarila.

Pri tem je zagotovila, da ZDA ob teh grožnjah še naprej stojijo ob strani svojim zaveznicam in partnerjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska namreč zase zahteva večje območje Južnokitajskega morja, ki je bogato z naravnimi viri, medtem ko skušajo ZDA tam ohranjati svoj vpliv. Pekingu nasprotniki očitajo, da je na območju, čez katero poteka tudi pomembna trgovska pot, namestil različno vojaško opremo, med drugim tudi protiladijske rakete.

Podpredsednica ZDA, ki so v regiji močno vojaško prisotne, Kitajsko obtožuje ustrahovanja. Foto: EPA
Podpredsednica ZDA, ki so v regiji močno vojaško prisotne, Kitajsko obtožuje ustrahovanja. Foto: EPA

Države, ki si prav tako lastijo dele morja, vedno znova opozarjajo na poteze Kitajske. Nedavno je Filipine razjezilo, ko je na njihovo območje vplulo več sto kitajskih ladij. Filipinski ribiči se pritožujejo, da jih nadleguje kitajska obalna straža, čeprav so, kot poroča BBC, Filipini leta 2016 dosegli zmago proti Kitajski na arbitražnem sodišču glede njenih vdorov v Južnokitajsko morje.

Peking: ZDA so tiste, ki zatirajo in izsiljujejo

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin je bil danes kritičen do komentarjev Kamale Harris. "Trenutni dogodki v Afganistanu nam jasno povedo, kakšna so pravila in red, o katerih govorijo ZDA," je povedal.

Opozoril je, da lahko ZDA po lastnih željah izvajajo vojaške intervencije v suverenih državah in ob tem niso odgovorne za trpljenje tamkajšnjih ljudi. Po njegovem mnenju tako ZDA zatirajo in izsiljujejo druge države, ne da bi za to plačale kakšno ceno, poroča AFP.

Kamala Harris, ki bo po Singapurju obiskala Vietnam, je zadnja v vrsti višjih predstavnikov ZDA, ki so obiskali regijo. Prejšnji mesec je Singapur obiskal obrambni minister Lloyd Austin. Obisk sicer poteka v senci kritik na račun ZDA glede kaotičnega umika iz Afganistana, kjer so po 20 letih močne ameriške prisotnosti nadzor spet prevzeli talibani.

Podpredsednica ZDA je stopila v bran odločitvi predsednika Joeja Bidna glede umika, češ da je šlo za "pogumno in pravilno" odločitev.