Kapsulo so našli dva metra od roba ceste. Foto: Reuters
Kapsulo so našli dva metra od roba ceste. Foto: Reuters

Izgubljena in zdaj najdena srebrna kapsula, ki vsebuje majhno količino radioaktivnega cezija-137, je velika le šest krat osem milimetrov. Uporabljajo jo v rudarstvu, povzroči pa lahko opekline ali slabost, zato so oblasti izdale nujno zdravstveno opozorilo.

Potem ko so prejšnjo sredo ugotovili, da se je kapsula izgubila nekje na poti med mestoma Newman in Perth, so oblasti sprožile obsežno iskalno akcijo, med katero so uporabljali posebno opremo, vključno z detektorji sevanja.

Oblasti so sporočile, da so kapsulo odkrili z vozilom, ki je potovalo s hitrostjo 70 kilometrov na uro in je med vožnjo zaznalo radioaktivno sevanje. Iskalna ekipa jo je nato našla dva metra od roba ceste.

Rudarski velikan Rio Tinto se je v ponedeljek opravičil zaradi izgube kapsule in preplaha, ki ga je s tem povzročil. Zaradi radioaktivnosti bi lahko kapsula pri tistem, ki bi se je dotaknil, povzročila hudo bolezen.

Kapsula je velika kot kovanec. Foto: Reuters
Kapsula je velika kot kovanec. Foto: Reuters

Služba za nujno pomoč se je ob objavi najdbe kapsule zahvalila timskemu delu med različnimi agencijami.

"Želim poudariti, da je to izjemen uspeh," je na novinarski konferenci dejal minister za nujne primere Zahodne Avstralije Stephen Dawson. "Če upoštevate obseg območja, je bilo iskanje tega predmeta monumentalen izziv, tako da so iskalne skupine dobesedno našle iglo v kopici sena," je dejal.

Dawson je dodal, da je treba preveriti, kako te kapsule prevažajo. Povedal je še, da ne razume, kako lahko kaj takega pade z zadnjega dela tovornjaka.

Glavni zdravstveni predstavnik Zahodne Avstralije Andrew Robertson je dejal, da so kapsulo našli na oddaljenem območju daleč od katere koli skupnosti in tako ni verjetno, da bi bil kdo izpostavljen sevanju.

Napovedal je preiskavo in pregon v skladu z državnimi zakoni o varnosti pred sevanjem iz leta 1975.

Kapsula je del merilnika gostote, ki je običajen v rudarski industriji in ga uporabljajo v rudniku Rio Tinto Gudai-Darri v odročni regiji Kimberley.

V Avstraliji le našli radioaktivno kapsulo