Varnostne razmere so vse bolj negotove, pravi avstralski premier. Foto: Reuters
Varnostne razmere so vse bolj negotove, pravi avstralski premier. Foto: Reuters

Brez avstralskega kontingenta in ameriških sil so "varnostne razmere vse bolj negotove", je dejal avstralski premier Scott Morrison. "Vladi je bilo svetovano, da ne morejo biti zagotovljeni varnostni dogovori, ki bi omogočili nadaljevanje diplomatske prisotnosti," je dodal. Poudaril je, da je to začasen ukrep in da ostajajo zavezani dvostranskim odnosom s Kabulom.

Mednarodne enote, tudi okoli 80 avstralskih vojakov, so umik iz Afganistana začele 1. maja. Nasilje v državi se medtem stopnjuje, talibani pa so sprožili več ofenziv v različnih delih države.

Tuji obrambni uradnik v Kabulu je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je edini razlog, iz katerega bi tuja veleposlaništva ostala v Afganistanu, njihovo sodelovanje v humanitarnem delu. Vendar pa nima smisla, da ostajajo tam, če ne morejo zagotoviti varnosti osebja, je dejal. "V prihodnjih tednih ali mesecih bo Avstraliji sledilo še več drugih veleposlaništev," je poudaril.

Varnostna zagotovila Kabula in talibanov

Afganistansko zunanje ministrstvo je izrazilo upanje, da bo Avstralija znova preučila svojo odločitev. Dodali so, da so zavezani zagotoviti varnost diplomatskim misijam v državi.

Tudi talibani so zagotovili, da tujih diplomatov in sodelavcev humanitarnih organizacij ne bodo ogrožali. "Zagotovili bomo varno okolje za njihove dejavnosti," je povedal tiskovni predstavnik talibanov Mohamed Naim.