Foto: EPA
Foto: EPA

Evakuacija poteka iz več deset mest, tudi s priljubljenih turističnih območij.

V Novem Južnem Walesu so izredno stanje zaradi požarov razglasili že tretjič v tej sezoni, v Viktoriji, kjer pogrešajo 28 ljudi, pa prvič v zgodovini te zvezne države. Oblasti pozivajo ljudi, naj nujno zapustijo območja, ki jim grozi ogenj.

"Pozivamo ljudi, naj odidejo, da si rešijo življenje. Če tega ne bodo storili, bomo poslali policijo, da bodo razumeli ta poziv," je sporočila Lisa Neville, ki je v Viktoriji pristojna ministrica za izredne razmere.

"Še vedno je čas, da se umaknete," pa poziva predsednica vlade države Novi Južni Wales Gladys Bereijiklian. "Če vam ni treba biti na območju, morate oditi. Čas za to se izteka," je dejala.

Pozivom že sledi na tisoče prebivalcev in turistov, ki bežijo z okoli 300-kilometrskega obalnega pasu. Kolone vozil na cestah se vijejo od Sydneyja do Canberre, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na območjih, ki so zaradi požarov odrezana od sveta, se ob tem spopadajo tudi s pomanjkanjem hrane, goriva in drugih osnovnih potrebščin.

Minister Novega Južnega Walesa za promet Andrew Constance je opozoril, da poteka do zdaj največja evakuacija ljudi iz regije in da so razmere zahtevne. Vojaška letala in helikopterji poskušajo oskrbovati odrezana območja z nujnimi potrebščinami, zlasti z vodo in hrano.

Požari v Avstraliji sicer divjajo že od oktobra. Skupno so do zdaj našteli 19 smrtnih žrtev. Položaj pa naj bi se v soboto še dodatno zaostril, saj pričakujejo nov vročinski val. Temperature bodo znova presegle 40 stopinj Celzija. Razmere glede požarov pa se bodo tako znova močno poslabšale, gasilci pa so zaradi obsežnosti ognjene fronte tako rekoč nemočni.

Do zdaj je v Avstraliji pogorelo več kot 5,5 milijona hektarjev površin, kar je več, kot na primer meri površina Nizozemske. Uničenih je bilo okoli 1.400 domov.

Umrlo 480 milijonov živali?

Po ocenah profesorja na univerzi v Sydneyju Chrisa Dickmana je samo v požarih, ki od septembra divjajo v Novem Južnem Walesu, domnevno umrlo 480 milijonov divjih živali.

Njegova ocena temelji na poročilu Svetovnega sklada za naravo (WWF) iz leta 2007 o posledicah krčenja avstralskih gozdov. Številka vključuje sesalce, plazilce in ptice, ne pa tudi žuželk.

Omenjeno poročilo WWF-ja temelji na oceni števila sesalcev v Novem Južnem Walesu in na podatkih o rastlinju, ki naj bi ga izkrčili. To formulo je uporabil tudi profesor Dickman in tako prišel do ocene, da je v požarih poginilo 480 milijonov živali.

Ekologi so že decembra opozorili, da je od oktobra uničena približno tretjina naravnega okolja koal na severni obali.

Strokovnjaki so opozorili, da se je zaradi požarov povečala nevarnost izumrtja koal.

Avstralski kmetje pa so zaradi požarov izgubili več deset tisoč glav živine, največ v zveznih državah Novi Južni Wales in Viktorija. Točne številke še niso znane.

Razmere v Avstraliji se zaostrujejo