Avstralija je uradno priznala zahodni del Jeruzalema za glavno mesto Izraela. Foto: Reuters
Avstralija je uradno priznala zahodni del Jeruzalema za glavno mesto Izraela. Foto: Reuters
Avstralski premier Scott Morrison je pojasnil, da Avstralija za zdaj ne bo preselila veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, temveč bo tam simbolno odprla le trgovinski urad. Foto: Reuters
Avstralija priznala zahodni del Jeruzalema za glavno mesto Izraela

"Avstralija priznava Zahodni Jeruzalem, kjer je sedež kneseta, kot tudi mnogih drugih vladnih institucij, za glavno mesto Izraela," je dejal Morris v soboto po poročanju BBC-ja. Avstralskega veleposlaništva še ne bodo preselili iz Tel Aviva, kot so to storile ZDA, saj bodo počakali na umiritev razmer in sklenitev mirovnega dogovora med Izraelom in Palestino, bodo pa v Zahodnem Jeruzalemu simbolično odprli trgovinski urad in urad za obrambo. Avstralski premier je ob tem dejal, da si Avstralija prizadeva za vzpostavitev liberalne demokracije na Bližnjem vzhodu.

Avstralski premier Scott Morris je ob tem dodal, da Avstralija sicer podpira tudi želje Palestincev za vzpostavitev svoje države s prestolnico v Vzhodnem Jeruzalemu.

Lani se je vsul plaz kritik na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ko je njegova administracija priznala Jeruzalem (tako zahodni del kot vzhodni, ki je od leta 1967 pod izraelsko okupacijo) za glavno mesto Izraela, ameriško veleposlaništvo pa maja preselila iz Tel Aviva. Palestina je nato septembra letos na Meddržavno sodišče (ICJ) vložila tožbo proti ZDA zaradi selitve veleposlaništva v Jeruzalem in zahteva, da zaradi kršitev mednarodnega prava umaknejo veleposlaništvo.

Palestina obžaluje odločitev Avstralije
"Odločitev avstralske vlade za priznanje Jeruzalema kot izraelske prestolnice je ena od tistih, v katerih malenkostna domača politika usmerja neodgovorne politike, ki ogrožajo svetovni mir in varnost," je dejal glavni palestinski mirovni pogajalec Saeb Erekat. "Celoten Jeruzalem je predmet pogajanj o končnem statusu, medtem ko je Vzhodni Jeruzalem po mednarodnem pravo neodtujljivi del zasedenih palestinskih ozemelj," je dodal. Avstralska mreža za priznanje Palestine je nad odločitvijo vlade izrazila ogorčenje in ocenila, da bo "zaprla vrata miru".

Izraelsko zunanje ministrstvo je medtem avstralsko potezo označil za korak v pravo smer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Morrisonov predhodnik, Malcolm Turnbull, se je sicer zavzemal za to, da bi Avstralija, tako kot ZDA, v Jeruzalem preselila tudi svoje veleposlaništvo. Podoben ukrep sta napovedala tudi Gvatemala in Paragvaj, a se je Paragvaj pozneje premislil. Spomnimo, tudi kosovski predsednik Hashim Thaci je Izraelu ponudil, da bo kosovsko veleposlaništvo v Jeruzalemu, če bo Izrael priznal Kosovo kot neodvisno državo.

Status Jeruzalema je bistvo izraelsko-palestinskega spora. Izrael trdi, da je Jeruzalem njegova "večna in nedeljiva" prestolnica, Palestinci pa trdijo, da je Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael z vojno leta 1967 okupiral, nato pa si ga je v nasprotju z mednarodnim pravom še pripojila, prestolnica njihove države. Status Jeruzalema sicer še vedno ni določen, saj bo, kot je zapisano v mirovnem dogovoru iz leta 1993, določen s poznejšimi dogovori.

Od leta 1967 je Izrael zgradil nezakonite naselbine na zasedenem območju v Vzhodnem Jeruzalemu, kjer živi okoli 200.000 Judov. Decembra lani je Generalna skupščina ZN-a na izrednem zasedanju sprejela resolucijo, ki zavrača odločitev ZDA za priznanje Jeruzalema kot izraelskega glavnega mesta.

Avstralija priznala zahodni del Jeruzalema za glavno mesto Izraela