Nemška zunanja ministrica je na turneji po Aziji. Foto: Reuters
Nemška zunanja ministrica je na turneji po Aziji. Foto: Reuters

Ob obisku na Kitajskem je nemška ministrica poudarila, da si prizadeva predvsem za končanje vojne v Ukrajini, kar je po njenem mnenju zaradi članstva v Varnostnem svetu ZN-a tudi posebna odgovornost Kitajske.

Kitajski visoki diplomat Vang Ji pa je Baerbock pozval, naj Nemčija nasprotuje "separatističnim aktivnostim" Tajvana in podpre "miroljubno združitev" otoka s Kitajsko, saj da je Kitajska podprla miroljubno združitev Zahodne in Vzhodne Nemčije.

Vang je dejal tudi, da je stabilnost v Tajvanski ožini mogoče zagotoviti z nasprotovanjem neodvisnosti Tajvana.

Ministrica je poudarila, da Nemčija še vedno podpira politiko ene Kitajske, kljub temu pa so v Berlinu zaskrbljeni zaradi napetosti v okolici Tajvana. Vang je ministrici odgovoril, naj države, ki sledijo politiki ene Kitajske, zavrnejo separatizem na območju Tajvana.

Baerbock je po obisku na Kitajskem obiskala tudi Južno Korejo, kjer se je seznanila z varnostnim stanjem na polotoku. Obiskala je demilitarizirano mejo med Južno in Severno Korejo, sestala pa se bo tudi z južnokorejskim zunanjim ministrom Park Jinom.

Napetosti so se na Korejskem polotoku v zadnjih mesecih močno povečale. Po podatkih nemške vlade je Severna Koreja lani izvedla 35 poskusov z najmanj 60 raketami, od tega štiri poskuse z medcelinskimi balističnimi raketami, kar je še pred obiskom v Aziji omenila tudi zunanja ministrica.

Dejala je, da bo na dnevnem redu obiska tako tudi "skupni interes za regionalno stabilnost na indijsko-pacifiškem območju," ki je po njenih besedah ogroženo zaradi severnokorejskih poskusov, ki kršijo mednarodno pravo, še poroča DPA.

Nemška ministrica bo iz Južne Koreje v nedeljo odpotovala na Japonsko, kjer se bo udeležila srečanja zunanjih ministrov držav G7.