Britanski vojaki v oporišču Camp Bastion leta 2010 med obiskom princa Harryja na slovesnosti za padlimi kolegi. Med 13-letno britansko prisotnostjo v Afganistanu je umrlo 457 britanskih vojakov. Foto: EPA
Britanski vojaki v oporišču Camp Bastion leta 2010 med obiskom princa Harryja na slovesnosti za padlimi kolegi. Med 13-letno britansko prisotnostjo v Afganistanu je umrlo 457 britanskih vojakov. Foto: EPA

Domnevne poboje naj bi zagrešila enota SAS-a, specialnih enot britanskih zračnih sil, med več kot desetimi racijami "ubij ali zajemi", ki so jih izvedli med letoma 2010 in 2011 v afganistanski pokrajini Helman, je razkrila BBC-jeva analiza več sto strani operativnih poročil.

Posamezniki, ki so služili v tej enoti, so za BBC povedali, da so bili priče ubijanju nedolžnih ljudi med racijami. Posamezni člani enote naj bi na kraj dogodka podtaknili puške AK-47, da so upravičili umor neoboroženega človeka.

Pripadniki enot so za BBC tudi zatrdili, da so posamezne enote specialcev med seboj tekmovale, katera bo ubila več ljudi. Zloglasna enota v Helmandu naj bi skušala doseči večje število žrtev od predhodnice.

Nadrejeni vedeli za možnost zunajsodnih pobojev

Interna elektronska sporočila kažejo, da so se častniki na najvišjih ravneh specialnih sil zavedali možnosti nezakonitih umorov. Nekdanji vodja specialcev Mark Carleton-Smith naj bi bil obveščen o umorih, a sumov ni posredoval naprej, niti po začetku preiskave. Carleton-Smith je med letoma 2018 in 2022 služil tudi kot načelnik generalštaba britanske vojske, prejšnji mesec pa je odstopil s položaja.

Preiskava Northmoor brez epiloga

Vojaška policija je leta 2014 začela operacijo Northmoor, preiskavo več kot 600 domnevnih kaznivih dejanj britanskih sil v Afganistanu, vključno s poboji eskadrilje SAS-a. Preiskovalci so za BBC povedali, da je britanska vojska ovirala preiskavo, ki so jo prekinili leta 2017 in dokončno ustavili leta 2019. Ministrstvo za obrambo je takrat sporočilo, da niso našli nobenih dokazov kriminalnih dejanj.

Britanske sile služile "pogumno in strokovno"

Na ministrstvu za obrambo so za BBC sporočili, da konkretnih obtožb ne morejo komentirati, vendar so dodali, da njihove zavrnitve komentiranja ne gre jemati kot priznanja resničnosti obtožb. Tiskovni predstavnik ministrstva je sporočil, da so britanske sile v Afganistanu "služile pogumno in strokovno" in upoštevale "najvišje standarde".

Združeno kraljestvo je svoje enote v Afganistan napotilo po terorističnih napadih v New Yorku 11. septembra 2001, da bi pomagale ZDA pri strmoglavljenju talibanskega režima in boju proti teroristični mreži Al Kaida. Britanske sile so bile v Afganistanu prisotne 13 let, do leta 2014. Od leta 2006 je bilo glavno britansko oporišče Camp Bastion v Helmandu.