Biden je napovedal konec večjih ameriških vojaških operacij za spreminjanje drugih držav. Foto: EPA
Biden je napovedal konec večjih ameriških vojaških operacij za spreminjanje drugih držav. Foto: EPA

Evakuacijo ameriških in afganistanskih državljanov iz Kabula je Biden označil za izjemen uspeh. Evakuacije ne bi mogli izvesti na bolj urejen način, je dodal. Tudi, če bi evakuacijo začeli junija, bi prišlo do gneče na letališču, je dejal.

Kot je pojasnil, je državo zapustilo 90 odstotkov vseh Američanov in Afganistancev, ki so hoteli zapustiti državo in so to tudi lahko storili. V Afganistanu je ostalo od 100 do 200 Američanov, je dejal.

Od talibanov je zahteval, naj preostalim Američanom omogočijo varen izhod iz države, opozoril pa je, da imajo ZDA moč, da to tudi zagotovijo. Po njegovih besedah bo še pomagal ogroženim, da zapustijo Afganistan.

ZDA so imele v tej državi dve možnosti, bodisi se umakniti bodisi zaostrovati razmere, je dejal Biden. Njegova prioriteta je zagotavljati, da Afganistan ne bo več izhodiščna točka za napad na ZDA.

Dejal je, da so ZDA dosegle cilj, ki so si ga v Afganistanu zastavili pred več kot desetletjem: Al Kaido so premagali, vodjo Osamo bin Ladna pa leta 2011 ubili. Varnosti ZDA ne bi krepili z nadaljnjo vojaško navzočnostjo v Afganistanu, je dodal Biden. Če bi se odločili ostati v državi, bi morali tja napotiti dodatne vojaške enote, tega pa Biden, kot je dejal, ni želel storiti.

Pogovor z Bogomilom Ferfilo o prihodnosti Afganistana
 Kot zadnji je na veliko ameriško transportno letalo stopil general Chris Donahue. Foto: Reuters
Kot zadnji je na veliko ameriško transportno letalo stopil general Chris Donahue. Foto: Reuters

Talibani: Poraz ZDA je lekcija za druge napadalce

Poraz ZDA, ki so po 20 letih navzočnosti zapustile Afganistan, je lekcija za druge napadalce in za ves svet, pa so po končanem umiku ameriške vojske sporočili talibani, ki so odhod zadnjega vojaka pozdravili z zmagoslavnim streljanjem v zrak.

"To je velika lekcija za druge napadalce in za našo prihodnjo generacijo," je na letališču v Kabulu dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihulah Mudžahid. "To je tudi nauk za ves svet," je dodal. "Čestitam Afganistanu (...), ta zmaga pripada vsem nam."

Mudžahid je tudi nagovoril skupino oboroženih talibanskih borcev na letališču. "Ponosni smo na vaše žrtvovanje," je med drugim dejal in jim čestital. "Naša želja je, da naša država ne bo nikoli več napadena. Želimo mir, blaginjo in resnični islamski sistem." Ob tem je borce pozval, da morajo biti s sodržavljani prijazni. "Rad bi vas prosil, da ste previdni pri svojem vedenju do ljudi. Ta narod je pretrpel veliko. Afganistanci si zaslužijo, da z njimi ravnamo z ljubeznijo in sočutjem. Torej, bodite nežni z njimi. Mi smo njihovi služabniki. Nismo se jim vsilili," BBC navaja njegove besede.

BBC navaja besede dopisnika Los Angeles Timesa, da so talibani takoj po odhodu zadnjega letala opravili obsežen pregled letališča in opreme, ki so jo za seboj pustili Američani.

V uniformah so talibani po odhodu zadnjih ameriških vojakov zmagoslavno korakali po letališču v Kabulu in mahali s talibanskimi zastavami z napisom islamske prisege. Videoposnetek, ki so ga delili, prikazuje talibane v polni bojni opremi, kako vstopajo na letališče, pozirajo za fotografiranje ter dvigujejo ameriške puške in mahajo s talibansko zastavo.

Streli slavja dolgo v noč

"Talibani so s streli v zrak dolgo v noč praznovali umik ameriških sil iz Afganistana. Očitno imajo v Kabulu precej podpore," je za jutranja Poročila dejala Karmen Švegl, dopisnica z Bližnjega vzhoda. Kot pravi, so talibani odhod Američanov pospremili z besedami, da je zdaj napočil čas za gradnjo države, saj je šele zdaj Afganistan neodvisen in svoboden. Glede odhajanja Afganistancev iz države tudi po koncu evakuacije je slišati različne številke. "Talibani so dejali, da bodo lahko vsi, ki imajo dokumente, Afganistan zapustili, kadar bodo želeli ... Združeni narodi pričakujejo, da bo kmalu pol milijona beguncev v sosednjih državah. Po nekaterih podatkih naj bi državo želelo zapustiti vsaj 5 milijonov Afganistancev. Vse je odvisno, ali bodo talibani vzpostavili funkcionalno državo ali se bodo spopadli s pomanjkanjem denarja."

Glede odhoda družine sodelavca Slovenske vojske, ki živi zunaj Kabula, je pričakovati, da bodo skušali priti v eno od sosednjih držav, od koder jih bo slovenska vojska s pomočjo partnerjev veliko lažje evakuirala in prepeljala v Slovenijo, je še dejala dopisnica.

Sorodna novica Afganistan zapustil še zadnji ameriški vojak

Kot smo poročali, je okoli polnoči s kabulskega letališča poletela še zadnja skupina ameriških vojakov in ameriški veleposlanik Ross Wilson, kot zadnji je na veliko transportno letalo stopil general Chris Donahue. S tem se je končala zahtevna evakuacija, ki se je začela 14. avgusta, ter končala 20-letna misija v Afganistanu.

Kot je pojasnil najvišji vojaški poveljnik ameriške vojske v regiji general Kenneth McKenzie, so ZDA in koalicijske sile od 14. avgusta evakuirale več kot 123.000 civilistov.

Talibani so po prevzemu oblasti večkrat obljubili bolj strpen in odprt način vladanja v primerjavi s prvim mandatom. V tej luči je Mudžahid dejal, da želijo vzpostaviti dobre diplomatske odnose z Washingtonom. "Želimo imeti dobre odnose z ZDA in svetom. Pozdravljamo dobre diplomatske odnose z vsemi," je dejal.

Objave tujih dopisnikov na omrežjih kažejo, da se pred bankomati v Kabulu vijejo dolge vrste ljudi. Zaradi velikega povpraševanja je omejen znesek dviga. Po navedbah dopisnika BBC-ja iz Kabula so ljudje zelo zaskrbljeni glede prihodnosti. "Številni, ki so zapustili državo, so povedali, da odhajajo, ker je gospodarsko stanje države tako slabo."

ZDA so se po dveh desetletjih umaknile iz Afganistana
Sorodna novica Notranji ministri: EU odločen preprečiti nenadzorovan prihod prebežnikov

Blinken: Začenja se novo poglavje

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je v odzivu na konec misije v ZDA evakuacijo označil kot "obsežno vojaško, diplomatsko in humanitarno operacijo", in enega največjih izzivov, s katerim so se spoprijele ZDA. "Začelo se je novo poglavje. Vojaška misija je končana. Zdaj se je začela diplomatska misija."

Po njegovih besedah pa si morajo talibani legitimnost še prislužiti. Kot je dejal, bodo njihove namere ocenili na podlagi tega, kako bodo talibani uresničevali svoje zaveze in obljube, da bodo civilistom dovolili svobodno potovati v državo in iz nje, da bodo varovali pravice vseh Afganistancev, tudi žensk, in da bodo preprečili terorističnim skupinam, da bi širile svoj vpliv.

Blinken je sporočil tudi, da so ZDA prekinile svojo diplomatsko prisotnost v Kabulu in jo s ponedeljkom preselile v Katar. Kljub temu si bodo prizadevale pomagati vsakemu Američanu, ki bi to želel, zapustiti Afganistan.

Predsednik Biden je po odhodu še zadnjih vojakov najprej objavil kratko izjavo, v kateri se je zahvalil vsem, ki so v zadnjih 17 dneh sodelovali v operacijah evakuacije.

V teku so pogovori o tem, kdo bo po odhodu tujih sil upravljal letališče Kabul. Talibani so Turčiji ponudili, naj upravlja letališče, medtem ko bi sami nadzirali letališče in skrbeli za varnost, vendar turški predsednik Recep Tayyip Erdogan te ponudbe še ni sprejel.

Sorodna novica Kakšen opij, talibani bi se lahko okoristili s prodajo litija, ki naj bi ga bilo več kot v Boliviji
Po odhodu zadnjega ameriškega letala so talibani nad letališčem priredili miniognjemet in v zrak izstrelili več raket. Foto: Reuters
Po odhodu zadnjega ameriškega letala so talibani nad letališčem priredili miniognjemet in v zrak izstrelili več raket. Foto: Reuters

ZN po umiku ZDA nadaljuje humanitarno delo

Združeni narodi tudi po umiku ameriške vojske iz Afganistana nadaljujejo humanitarno delo v državi. Med drugim oskrbovalne polete v državo nadaljuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Svetovni program za hrano (WFP) pa želi ohraniti humanitarni zračni most z Afganistanom.

"Vojske so se umaknile, Združeni narodi ostajajo," je povedal tiskovni predstavnik urada ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha) Jens Laerke. ZN in partnerske organizacije med drugim oskrbujejo afganistanske bolnišnice z zdravili in opremo, ljudem pa zagotavljajo hrano.

Iz WHO-ja so sporočili, da je njihovo oskrbovalno letalo v ponedeljek pristalo v Mazar-i-Šarifu, dva nadaljnja poleta pa načrtujejo za prihodnje dni.

Laerke je povedal, da je za Združene narode težko, ker ni osrednje vlade v Afganistanu. Vendar pa se organizacije ZN-a pogovarjajo z vsemi akterji, ki imajo v določeni regiji vpliv, tudi s talibani. To je potrebno, da zagotovijo varnost za humanitarne delavcev, je pojasnil.

Humanitarki Ani Tasič iz Afganistana uspelo spraviti skoraj 70 ljudi