Kitajska izvaja obsežne zračne in pomorske vojaške vaje ob Tajvanu. Foto: Reuters
Kitajska izvaja obsežne zračne in pomorske vojaške vaje ob Tajvanu. Foto: Reuters

Tajvansko obrambno ministrstvo je kitajsko prečkanje sredinske črte, ki velja za neuradno, a splošno sprejeto mejo, označilo za "hudo provokacijo", čemur je pritrdila tudi predsednica Caj Ingven, ki je v četrtek kitajske vojaške vaje ob Tajvanu označila za neodgovorne – "ne le do Tajvana, temveč tudi do mednarodne skupnosti".

Predsednica Caj je v video nagovoru od Pekinga zahtevala "racionalnost in zadržanost" ter dejala, da Tajvan ne bo zaostroval napetosti s Kitajsko, vendar je ob tem poudarila, da bo otok branil svojo suverenost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kritično se je odzval tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken, ki je ob srečanju zunanjih ministrov Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) znova obsodil kitajske vojaške vaje in dejal, da "takšna provokativna dejanja pomenijo znatno stopnjevanje napetosti". Podobno se je odzvala tudi avstralska zunanja ministrica Penny Wong, ki je dejala, da gre za "nesorazmerne in destabilizirajoče" poteze.

Srečanja zunanjih ministrov Asean v kamboškem glavnem mestu Phnom Penh se udeležuje tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, ki je pozval vse strani, vpletene v dogajanje v Tajvanski ožini, naj se izognejo zaostrovanju razmer, ki bi lahko povzročilo "resnejše probleme".

Kitajska medtem odločno zavrača kritike. Potem ko je Japonska v okviru skupine sedmih vodilnih industrijskih držav (G7) kritizirala kitajske vojaške vaje ob Tajvanu, je pekinško zunanje ministrstvo danes na pogovor poklicalo japonskega veleposlanika. Dan prej so bili na pogovor pozvani tudi veleposlaniki preostalih držav G7 in predstavniki EU-ja.

Skupina G7 je svojo zaskrbljenost izrazila v izjavi svojih zunanjih ministrov, ki so poudarili, da ni razloga, da bi Kitajska obisk visoke politične predstavnice ZDA v Tajvanu uporabila kot "izgovor za agresivne vojaške dejavnosti".

Nancy Pelosi. Foto: EPA
Nancy Pelosi. Foto: EPA

Nancy Pelosi: ZDA ne bodo dovolile Kitajski, da izolira Tajvan

ZDA ne bodo dovolile Kitajski, da izolira Tajvan, je na obisku v Tokiu, zadnji postaji svoje azijske turneje, dejala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi.

Z japonskim premierjem Fumiom Kišido sta ob povečanih napetostih v Tajvanski ožini potrdila zavezo o tesnem sodelovanju v regiji.

Demokratska političarka med obiskom Tokia sicer ni neposredno komentirala kitajskih vojaških vaj, s katerimi se je Peking odzval na njen obisk Tajvana, za katerega v Pekingu vztrajajo, da je del Kitajske, je pa zatrdila, da bi morali imeti ameriški politiki možnost svobodno potovati v Tajvan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudarila je tudi, da namen njenega obiska v Tajvanu ni bilo spreminjanje statusa quo v regiji, pri čemer je Tajvan označila za "eno najsvobodnejših držav v regiji" in "veliko demokracijo z uspešnim gospodarstvom", navaja AFP.

Kitajska vojska je v četrtek iz voda ob Tajvanu izstrelila pet raketnih izstrelkov v izključno ekonomsko cono Japonske. Kitajsko ravnanje ima "resne posledice za mir in stabilnost v regiji ter mednarodni skupnosti", je kitajske vojaške vaje komentiral Kišida, poročanje japonskih medijev povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Nancy Pelosi je v Tokio prispela v četrtek zvečer ob koncu svoje azijske turneje, v okviru katere je poleg Japonske obiskala tudi Singapur, Malezijo, Tajvan in Južno Korejo. Med obiskom slednje je 82-letna kongresnica med drugim obiskala demilitarizirano območje na meji s Severno Korejo in potrdila zavezanost ZDA glede jedrske razorožitve Pjongjanga.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kitajska uvedla sankcije proti Nancy Pelosi

Kitajske oblasti so medtem sporočile, da so uvedle sankcije proti Nancy Pelosi in njenim ožjim družinskim članom. Podrobnosti glede vsebine sankcij v Pekingu še niso razkrili.

"Ob neupoštevanju resne zaskrbljenosti Kitajske in njenega odločnega nasprotovanja je Nancy Pelosi vztrajala pri obisku kitajske regije Tajvan. To predstavlja grobo vmešavanje v kitajske notranje zadeve," je danes v izjavi zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo.

"To dejanje resno spodkopava kitajsko suverenost in ozemeljsko celovitost, tepta načelo ene Kitajske ter ogroža mir in stabilnost v Tajvanski ožini. Kot odgovor na hudo provokacijo se je Kitajska odločila sprejeti sankcije proti Nancy Pelosi in njenim ožjim družinskim članom v skladu z ustreznimi zakoni Ljudske republike Kitajske," so še zapisali.

Kitajska prekinja sodelovanje z ZDA

Kitajska je še sporočila, da prekinja sodelovanje z ZDA na več področjih. Peking bo tako prekinil kitajsko-ameriška pogajanja glede podnebnih sprememb, odpovedal srečanje vojaških voditeljev obeh držav ter še dve srečanji na temo varnosti, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Kot razlog navaja neupoštevanje kitajskega nasprotovanja obisku Nancy Pelosi v Tajvanu.

Kitajska in ZDA, ki na svetovni ravni proizvajata največje količine izpustov toplogrednih plinov, sta lani na vrhu COP26 v Glasgowu nepričakovano sklenili podnebni dogovor. Obe državi sta obljubili, da bosta v naslednjem desetletju sodelovali pri pospeševanju podnebnih ukrepov in se redno sestajali, da bi se "spopadli s podnebno krizo".

Kitajsko zunanje ministrstvo je še sporočilo, da Peking prekinja sodelovanje z Washingtonom tudi na področjih vračanja prebežnikov, pravosodja, mednarodnega kriminala in boja proti mamilom.