Blinken in Lavrov sta se srečala januarja letos v Švici še pred začetkom ruskega vojaškega napada na Ukrajino. Foto: EPA
Blinken in Lavrov sta se srečala januarja letos v Švici še pred začetkom ruskega vojaškega napada na Ukrajino. Foto: EPA

"Imela sva odkrit pogovor. Na Kremelj sem pritiskal, da sprejme močan predlog, ki smo ga podali. Ne morem pa vam povedati, ali so zadeve zdaj bolj ali manj verjetne. Pomembno je, da je to slišal," je novinarjem povedal Blinken.

Lavrov izjav za medije ni dajal, so pa iz Kremlja sporočili, da je ameriškemu kolegu v pogovoru predlagal, da bi se bilo glede morebitne izmenjave ujetnikov bolje vrniti k tihi diplomaciji.

ZDA želijo sicer nazaj poslovneža in nekdanjega marinca Paula Whelana, ki je v Rusiji zaprt od leta 2018, in košarkarico Brittney Griner, ki so jo aretirali letos. Ameriški mediji so poročali, da naj bi bile ZDA pripravljene Rusom v zameno vrniti obsojenega trgovca z orožjem Viktorja Buta.

Pogovor med Blinknom in Lavrovom je bil prvi, odkar je Rusija letos napadla Ukrajino. Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da je Lavrov Američanu danes dejal, da sankcije Zahoda proti Rusiji zapletajo svetovni položaj glede hrane. Blinken je Lavrova pozval, naj se Rusija drži nedavnega dogovora o sprostitvi zapore ukrajinskih pristanišč v Črnem morju in tako omogoči izvoz žita.

Povedal mu je tudi, da svet ne bo nikoli priznal priključitve ukrajinskega ozemlja Rusiji, tako kot ne priznava priključitve Krima, in Rusija bo v primeru, da to poskusi, deležna še dodatnih posledic.

Blinken je omenil še odnose s Kitajsko in izrazil upanje, da jim bo uspelo urediti razlike glede Tajvana na način, ki ne bo povečal nevarnosti spopada. Kitajska je jezna zaradi mogočega obiska predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Tajvanu in grozi s posledicami, ki jih sicer ni opredelila.

ZDA in Rusija pred izmenjavo zapornikov